Σε μια απίστευτη πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, την πρώτη ημέρα ουσιαστικής εφαρμογής της συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων που δεν δικαιούνται ασύλου. Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε στη Χίο παρατηρητή, ο οποίος έφερε στο διαβατήριό του τη σφραγίδα του ψευδοκράτους, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική Δημοκρατία.  Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

Η τοπικές αρχές εκτιμούν ότι έγινε επίτηδες από την τουρκική πλευρά, ενώ ο τούρκος παρατηρητής κρατείται στο τελωνείο της Χίου, όπου παραμένει σε περιορισμό. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι παρατηρητές από την Τουρκία που έφθασαν χθες το βράδυ στο νησί, αρνούνται να εργαστούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας στον συνάδελφός τους. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr ένας από τους έξι Τούρκους αστυνομικούς που έφτασε στο νησί το βράδυ της Κυριακής κάνοντας χρήση διαβατηρίου έφερε σφραγίδα του ψευδοκράτους.

Αρχικά στον τούρκο αστυνομικό επετράπη η είσοδος στο νησί για διανυκτέρευση στη Χίο αλλά το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκε στο Τελωνείο του νησιού μέχρι να αποφασιστεί εάν θα γίνει αποδεκτός και θα αναλάβει δράση στο hotspot ή θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο Τσεσμέ και από εκεί στη Σμύρνη.

Συμφώνα με το politischios.gr, αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για εσκεμμένη κίνηση της γειτονικής χώρας αφού η είσοδός του στο νησί, θα μπορούσε να αποτελέσει έμμεσο τρόπο αναγνώρισης τους ψευδοκράτους από την Ελλάδα.

«Το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι η είσοδος στη χώρα μας με τέτοιο διαβατήριο απαγορεύεται ρητά. Συνεπώς δεν μπορεί να μη γνώριζαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα στελέχη προέρχονται από μία Υπηρεσία που ασχολείται με ζητήματα ασύλου στην Τουρκία και γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την πάγια θέση της Ελλάδας σε σχέση με το ψευδοκράτος», ανέφεραν τα εν λόγω στελέχη. 

Από αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, έγινε γνωστό στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το θέμα διευθετήθηκε. 

 

Πηγή φωτό: politischios.gr