Το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, όπως εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα, μέσα από την ποίηση, στέλνουν σήμερα οι σημαντικότεροι σύγχρονοι ποιητές της χώρας μας και άλλων 26 χωρών, στο πλαίσιο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και Ποίησης, που εορτάζεται σήμερα.

Ο Κύκλος Ποιητών τιμά τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σειρά εκδηλώσεων που βάζουν τη σφραγίδα τους.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει σήμερα στις 19:00, στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα σε καλλιτεχνική διεύθυνση του συγγραφέα και δημοσιογράφου Μηνά Βιντιάδη.

Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από ένα ποίημα για τους πρόσφυγες που θα διαβάσουν οι Νάνος Βαλαωρίτης, Τάσος Γαλάτης, Ηλίας Γκρής, Κική Δημουλά, Κώστας Καναβούρης, Τίτος Πατρίκιος, Παυλίνα Παμπούδη, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Χουλιάρας και άλλοι 25 ποιητές, ενώ θα απαγγέλλει η γνωστή ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη.

Παράλληλα στη Στοά του Βιβλίου θα λειτουργεί έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη που συνεργάζονται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ θα συγκεντρώνονται για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά βρεφικό γάλα και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, μόνο φρούτα).

Την ίδια ώρα αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 31 πόλεις και νησιά της Ελλάδας αλλά και σε 26 χώρες, σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών RefugeesWelcome GR.

Οι 31 πόλεις και τα νησιά της Ελλάδας που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις είναι οι: Αθήνα, Αμύνταιο, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Βόλος, Γύθειο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λάρισα, Λευκάδα, Λεχαινά, Μυτιλήνη, Ναύπλιο, Πάτρα, Ρόδος, Σύρος, Σάμος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος.

Τέλος αντίστοιχες εκδηλώσεις προς τιμή των προσφύγων θα γίνουν σε Αργεντινή, Βέλγιο, Βολιβία, Καναδά, Κίνα, Χιλή, Κολομβία, Κροατία, Κούβα, Κύπρο, Ισημερινό, Γαλλία, Γκάνα, Ινδία,  Ιταλία, Κένυα, Μαυρίκιο, Μεξικό, Νορβηγία, Παραγουάη, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Βενεζουέλα.