Αποστολή στην Ειδομένη: Ντορίτα Λουκίσσα-Σπύρος Τσακίρης 

Τα απομεινάρια μιας μέρας. Τα απομεινάρια μια ψυχής. Τα απομεινάρια μιας ζωής.

Μέσα στη λάσπη της Ειδομένης βουλιάζουν,  εκτός από τις ζωές περισσότερων από 12 χιλιάδων ανθρώπων και όσα αφήνουν πίσω τους οι πρόσφυγες.
Μια ατέλειωτη χωματερή, γύρω από τις σκηνές.

Πώς να φτάσουν οι λιγοστές υποδομές καθαριότητας για όλους;

Πλαστικά, σκουπίδια, χαρτόκουτα, στάχτες. Βρωμιά παντού και εστίες μόλυνσης ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες, τα γυναικόπαιδα και τα μωρά. Τις έγκυες που ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους. Κι είναι αρκετές στον καταυλισμό. 

Η μυρωδιά αφόρητη ειδικά το βράδυ που καίνε μέσα στην υγρασία ξύλα όλων των ειδών που σκεπάζουν τον καταυλισμό με έναν αποπνικτικό καπνό.

Όμως και στη διάρκεια της μέρας υπάρχουν σημεία που δεν μπορείς ούτε να προσεγγίσεις. Παρόλα αυτά ολόκληρες οικογένειες, με μωρά παιδιά, ζουν ακριβώς δίπλα και αναπνέουν την δυσοσμία.

Ανάμεσα στα σκουπίδια και προσωπικά αντικείμενα όλων εκείνων που ακόμη ζουν ή πέρασαν από δω. 

Ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, μια ζωγραφιά. Πράγματα που έμειναν πίσω γιατί μολύνθηκαν από τη λάσπη ή γιατί βάραιναν τους αποκαμωμένους οδοιπόρους.

Τα ανθρώπινα απομεινάρια δεν βρίσκονται όμως μόνο στον καταυλισμό. 

Βουνό από πλαστικά και είδη ύπνου κείτονται στη φύση, στο σημείο που επιχείρησαν να περάσουν οι πρόσφυγες την περασμένη Δευτέρα, για να γυρίσουν όπως όπως πίσω, χωρίς αυτά στην Ειδομένη. 

Μαζί με την ελπίδα, εγκατέλειψαν εκεί και την κινητή οικοσκευή τους.

Αντικείμενα που δεν θα αφομοιωθούν ποτέ από το ειδυλλιακό τοπίο, εκεί στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα που έγινε «μάρτυρας» μια απελπισμένης φυγής που στήθηκε από κάποιους επιτήδειους με σκοπό να αποτύχει.

Σε ένα από τα σύρματα του καταυλισμού, κάποιοι έγραψαν SORRY, με χρωματιστά πανιά.

Γιατί ακριβώς ζητούν συγγνώμη;

Και από ποιους;