Την αναστολή μέρους των εργασιών στα hotspots ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επειδή τάσσεται ενάντια στη νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Όπως ανακοίνωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ, η Αρμοστεία αντιτίθεται στη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές, επιβεβαίωσε σήμερα από τη Γενεύη

Όπως επισήμανε η Φλέμινγκ, με τη νέα συμφωνία τα hot spots στα νησιά μετατρέπονται σε δομές κράτησης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «σε συμφωνία με την πολιτική της ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση» ανέστειλε κάποιες από τις δραστηριότητές της σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από και προς τα κέντρα αυτά.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει την παρουσία της για τη διενέργεια ελέγχου ώστε να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες όσων σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχίσει επίσης να είναι παρόν στις ακτές και τα λιμάνια, προκειμένου να παράσχει βοήθεια για τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στα νοσοκομεία, όπου χρειάζεται. Επίσης, θα εξακολουθήσει να παρέχει συμβουλές στους νεοεισερχόμενους για το άσυλο στην Ελλάδα, την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση στις υπηρεσίες και επίσης θα εντοπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Φλέμινγκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες στην Ελλάδα. «Προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει επαρκή χωρητικότητα στα νησιά για την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου ούτε τις κατάλληλες συνθήκες για να φιλοξενήσει ανθρώπους για τους οποίους εκκρεμεί η εξέταση των υποθέσεών τους αξιοπρεπώς και με ασφάλεια», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου.