ΕΛΛΑΔΑ

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ειδομένη - Αποχώρησαν ΜΚΟ για λόγους ασφαλείας

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2016, 20:21 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2016, 01:22
Έκρυθμη η κατάσταση στην Ειδομένη - Αποχώρησαν ΜΚΟ για λόγους ασφαλείας
Facebook Twitter Whatsapp

Αποχώρησε προσωρινά από τον καταυλισμό της Ειδομένης το προσωπικό ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για λόγους ασφαλείας, λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποχώρησε προσωρινά από τον καταυλισμό της Ειδομένης το προσωπικό ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για λόγους ασφαλείας, λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή.

Οι ΜΚΟ επέλεξαν να αποσύρουν προσωρινά το προσωπικό τους από τον καταυλισμό, αφήνοντας, ωστόσο τις εγκαταστάσεις τους - και παρακολουθούν την κατάσταση, ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν σε περίπτωση που ξαναχρειαστεί.

Σημειώνεται πως από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Από νωρίς, οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, απαγόρευαν τη διέλευση των οχημάτων και δεν άφηναν να περάσουν ούτε τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τρόφιμα, αφού θέλουν όπως λένε, να κάνουν όλοι πράξη το σύνθημά τους «όχι νερό, όχι φαγητό ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα».

Ακόμη κι όταν μια κλούβα της αστυνομίας θέλησε να περάσει, δεν σηκώθηκαν από τις γραμμές και αντ' αυτού άρχισαν να φωνάζουν: «Είμαστε πολύ κουρασμένοι. Αφήστε μας να φύγουμε».

«Αν μαζευτούμε 2.000-3.000 θα μας αφήσουν να περάσουμε» έλεγαν όλοι όσοι ήταν συγκεντρωμένοι στις γραμμές και καλούσαν αυτούς που ήταν στις σκηνές να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί τους.

Κάποιοι, ωστόσο, έχουν καταλάβει πλέον, όπως λένε, ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποτελεί το «εισιτήριό» τους για την Ευρώπη. «Αν και ήμουν απ' αυτούς που πριν από λίγες ημέρες έλεγα πως δεν πρόκειται να γραφτώ ποτέ σ' αυτό το πρόγραμμα, σήμερα δηλώνω αποφασισμένος να το κάνω για να διασφαλίσω το μέλλον το δικό μου και των παιδιών μου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άμπντο.

Μάλιστα, ομάδα νεαρών προσφύγων το απόγευμα στράφηκαν εναντίον όσων πραγματοποιούν τη διαμαρτυρία. Έτσι, γκρέμισαν σιδερένιους κάδους και τα προστατευτικά κάγκελα που είχαν στήσει νωρίτερα άλλοι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες πάνω στη διάβαση των πεζών και οχημάτων που τέμνει τις σιδηροδρομικές γραμμές, πίσω από τα οποία βρίσκονταν τηλεοπτικές κάμερες.

Μια κάμερα τηλεοπτικού σταθμού, καθώς και εξοπλισμός έπεσε στο έδαφος, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.

Μέχρι αυτή την ώρα, στο σημείο επικρατεί προβληματισμός και εκνευρισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες, μεταξύ αυτών που δεν επιθυμούν να δέχονται τροφή μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα και άλλων που υποστηρίζουν ότι πρέπει ο δρόμος να παραμείνει προσβάσιμος, ώστε να υπάρχει μέριμνα για παροχή τροφής και νερού, τουλάχιστον για τα παιδιά τους.

Η μερική αποχώρηση των ΜΚΟ και των γιατρών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες, προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία, μέσω του κ. Βίτσα, έδωσε εντολή να αναλάβει δράση ο στρατός, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων και να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση και επεισόδια. Η κυβέρνηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επανέλθουν οι ΜΚΟ, καθώς θεωρεί τη δράση τους πολύτιμη, κάνοντας ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.