«Ο Δρόμος του Γιοφυριού». Ένας μοναδικός αγώνας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 27 Μαρτίου, στην πόλη της Άρτας και θα δώσει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν, να αθληθούν σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, με σημαντικά βυζαντινά μνημεία. 

Πρόκειται για ένα πραγματικό ταξίδι σε μια Βυζαντινή πόλη, καθώς ο Ημιμαραθώνιος που διοργανώνεται για 2η χρονιά από το Δήμο Αρταίων, περνά από όλα τα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή και θυμίζουν την αίγλη του βυζαντινού πολιτισμού. Ο αγώνας δρόμου ξεκινά από το Μεσαιωνικό κάστρο που διατηρείται ακέραιο στο κέντρο της πόλης, έχει ως τέρμα την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και περιλαμβάνει 4 διαδρομές. 

Η πρώτη διαδρομή είναι ο Ημιμαραθώνιος των 21,1km, η δεύτερη ο αγώνας δρόμου των 5km, η τρίτη το περιπατητικό των 5km, ενώ υπάρχουν και οι αγώνες kids (1 km  για μαθητές δημοτικών, 2 km για μαθητές γυμνασίων, 2,5 km για μαθητές λυκείου). Στόχος των διοργανωτών είναι οι 1.600 αθλητές που συμμετείχαν πέρυσι, να ξεπεράσουν τους 2.000 φέτος, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί περισσότεροι από 150 εθελοντές. 

Εκτός από το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της Άρτας, σήμα κατατεθέν της πόλης, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα, ο Ημιμαραθώνιος περνά επίσης, από τον Ναό της Παναγίας Παρηγορήτριας με τη σπουδαία αρχιτεκτονική, αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης, που άρχισε να χτίζεται το 1260 από τον Μιχαήλ Β´ Άγγελο Κομνηνό, το επιβλητικό Μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας της οικογένειας των Κομνηνών - Δουκάδων, ηγεμόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου και από τον βυζαντινό Ναό της Αγίας Θεοδώρας, πολιούχου της Άρτας. 

Ο αγώνας έχει και κοινωνικό χαρακτήρα καθώς όλα τα έσοδα του αγώνα θα διατεθούν στο ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, φιλοδοξία της διοργάνωσης είναι η Άρτα να γίνει γνωστή για μια μοναδικά όμορφη διαδρομή  αθλητικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από τα μνημεία περνά ο αγώνας, πρόκειται για μια πόλη με σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, ενώ είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, το Βασίλειο του Πύρρου, η Αμβρακία. 

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση υπάρχουν στο site: artahalfmarathon.gr , όπου δίνεται η δυνατότητα ατομικής και ομαδικής εγγραφής, ενώ προτείνονται και ξενοδοχεία για τη διαμονή (από 35 ως 70 ευρώ) και εστιατόρια για το φαγητό (με πλήρες μενού από 9€/ατομο). Βίντεο για τον «Δρόμο του Γιοφυριού» υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

21,1km & Relay 

Η διαδρομή είναι ασφάλτινη, με σημείο εκκίνησης την πύλη του Μεσαιωνικού κάστρου της Άρτας και τερματισμού στην πλατεία "Εθνικής Αντιστάσεως" (Κεντρική πλατεία Άρτας). Η διαδρομή του αγώνα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περνάει από τα σημαντικότερα ιστορικά σημεία της πόλης και φυσικά από το ξακουστό γεφύρι της Άρτας. 

5km Run
Η διαδρομή είναι ασφάλτινη, με σημείο εκκίνησης την πύλη του Μεσαιωνικού κάστρου της Άρτας και τερματισμού στην πλατεία "Εθνικής Αντιστάσεως" (Κεντρική πλατεία Άρτας). Η διαδρομή του αγώνα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να περνάει από τα σημαντικότερα ιστορικά σημεία της πόλης και φυσικά από το ξακουστό γεφύρι της Άρτας. 

5km Περιπατητικό
Η διαδρομή είναι χωμάτινη και μερικώς ασφάλτινη, με σημείο εκκίνησης την πύλη του Μεσαιωνικού κάστρου της Άρτας και τερματισμού στην πλατεία "Εθνικής Αντιστάσεως" (Κεντρική πλατεία Άρτας). Η διαδρομή του αγώνα περνάει μέσα από το παραποτάμιο πάρκο και κινείται περιμετρικά της τεχνητής λίμνης. 

1km/2km/2,5km Kids
Οι διαδρομές είναι περίπου κατά το ήμισυ ασφάλτινες και πλακόστρωτες, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού την πλατεία "Εθνικής Αντιστάσεως" (Κεντρική πλατεία Άρτας). Οι διαδρομές περνάνε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


TAGS