Επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου με την οποία εκφράζει τα παράπονά του για τον υφυπουργό Παιδείας Γ.Πανάρετο συνέταξε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Δ.Νίνος με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συμβουλίου του ΤΕΙ Αθήνας. «Δυστυχώς ο αρμόδιος Υφυπουργός έντεχνα μας οδηγεί στην αυτοχειρία» αναφέρεται στην επιστολή του κ. Νίνου. «Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ ημών και του κ. Υφυπουργού: Του δόθηκε μια ευκαιρία και τα μέσα να διαχειριστεί σοβαρότατα εκπαιδευτικά προβλήματα. Αντί όμως να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστεί με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, αυτός προτιμά να πειραματίζεται εκ του ασφαλούς».

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά αναγνωρίζει τη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και εκφράζει τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας όταν «όταν αυτές προκύπτουν έπειτα από λεπτομερή και αντικειμενική μελέτη των υφιστάμενων προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης». Σύμφωνα με τον κ.Νίνο, όμως, «Δυστυχώς, καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία που καταδεικνύουν την αδυναμία συγκεκριμένων μελών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να διαχειριστούν την υφιστάμενη κατάσταση, γεγονός το οποίο, κάτω από τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, συνιστά απειλή για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Ο κ. Νίνος κάνει λόγο για «αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους και αποφάσεις (…) οι οποίες δεν αποσκοπούν στη διαχείριση των προβλημάτων, αλλά συνιστούν απόπειρες χειραγώγησής μας και κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων«, ενώ αφήνει αιχμές κατά του υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου ότι αποσκοπεί στο κλείσιμο του Ιδρύματος που διευθύνει ο ίδιος.

«Οι συνεχείς περικοπές στις χρηματοδοτήσεις κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2009-2010 και 2010-2011 έφτασαν το 50% περίπου. Άραγε πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πολιτική αυτή εκτός από πολιτική οργανωμένης εξόντωσης, αφού εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε δεν μένει παρά να κλείσουμε τα Ιδρύματά μας. Δυστυχώς όμως ο αρμόδιος Υφυπουργός έντεχνα μας οδηγεί στην αυτοχειρία» αναφέρει στην επιστολή του ο κ.Νίνος αποδέκτης της οποίας είναι και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Ο κ. Υφυπουργός κατάργησε τελείως αυθαίρετα τις μονιμοποιήσεις και τις εξελίξεις, οι οποίες δεν επέφεραν καμία οικονομική επιβάρυνση, καθώς επίσης τους διορισμούς και τις προκηρύξεις του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, παρά τη ρητή εγκύκλιο του κ. Ραγκούση περί του αντιθέτου (…) Δεν είναι δυνατόν τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια να αντιμετωπίζονται σαν μικρό δημοτικό σχολείο ή λύκειο, το οποίο μπορεί κάλλιστα να κλείσει χωρίς περαιτέρω συνέπειες» επισημαίνει ακόμη ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά προσθέτοντας ότι «οι ανεπιτυχείς παρεμβάσεις του κ. Υφυπουργού έχουν προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, στα Ερευνητικά Προγράμματα "ΘΑΛΗΣ" και "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ"».

«Αυτό όμως που προκαλεί απορία είναι πώς είναι δυνατό να του επιτρέπεται να διαχειρίζεται τόσο σοβαρά ζητήματα, όταν μάλιστα έχει υποπέσει σε τόσα σφάλματα κι έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα. Πώς είναι δυνατό να του επιτρέπεται να υποκαθιστά τους νόμους και να αποφασίζει για το μέλλον των Ιδρυμάτων μας;» διερωτάται ο κ. Νίνος αναφέροντας πως τον Σεπτέμβριο θα αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος που διευθύνει και δεν θα εγγράψει κανέναν φοιτητή.