Αποφασισμένος να βάλει τέλος στο "κρυφτούλι" δεκάδων ΝΠΙΔ του δημοσίου​ κόβοντας τους κωδικούς της κρατικής χρηματοδότησής τους φέρεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Χριστόφορος Βερναρδάκης μετά την σκόπιμη,εδώ και μήνες,άρνησή τους να αποστείλουν στο Υπουργείο στοιχεία για το αν η χρηματοδότησή τους προέρχεται η όχι κατά τουλάχιστον 50% από τον κρατικό κορβανά.

Με σημερινή εγκύκλιό του υπενθυμίζει (η προηγούμενη είχε εκδοθεί στις αρχές Νοεμβρίου) την υποχρέωση των Γενικών Διευθύνσεων των Οικονομικών Υπηρεσιών των ΝΠΙΔ να αποστείλουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει εάν ο ετήσιος προυπολογισμός τους προέρχεται κατά τουλάχιστον 50% από χρήματα που λαμβάνουν από τον κρατικό προυπολογισμό.

Πηγές του Υπουργείου αποδίδουν την άρνηση αποστολής στοιχείων από ΝΠΙΔ στην επιθυμία τους να διατηρήσουν για το προσωπικό τους το μισθολογικό καθεστώς που έχουν σήμερα και να μην ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερες απολαβές.

Ως αιτιολογία εξαίρεσής τους από το ενιαίο μισθολόγιο εμφανίζουν το γεγονός ότι δήθεν δεν χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προυπολογισμό.