ΕΛΛΑΔΑ

Φίλης στο Νewpost: «Στον αέρα» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετά τις Βρυξέλλες

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2016, 15:37 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2016, 17:33
Φίλης στο Νewpost: «Στον αέρα» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετά τις Βρυξέλλες
Facebook Twitter Whatsapp

Την εκτίμηση ότι η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα, καθώς πλέον η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό βρίσκεται ''στον αέρα'' εξέφρασε στo newpost.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την εκτίμηση ότι η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα, καθώς πλέον η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό βρίσκεται ''στον αέρα'' εξέφρασε στo newpost ο διεθνολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η τρομοκρατία στην Ευρώπη γίνεται πλέον ''εγχώρια'' υπόθεση. 

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη

Μια πρώτη διαπίστωση από το χθεσινό χτύπημα είναι ότι η τρομοκρατία στην Ευρώπη αρχίζει να αποκτά εγχώρια χαρακτηριστικά. Θα λέγαμε ότι πλέον ''μεταλλάσσεται'' σε ενδοευρωπαϊκή και άπτεται αυτού που θα χαρακτηρίζαμε ως homeland security, την ενισχυμένη δηλαδή προσπάθεια, να διαβεβαιωθεί ότι μια χώρα είναι ασφαλής και θωρακισμένη απέναντι στην τρομοκρατία. 

Όπως πρόσθεσε ο κ. Φίλης, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μιλάμε πλέον για ''τρομοκράτες εισαγωγής'', καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έχουν γαλουχηθεί στην Ευρώπη και έχουν λάβει ευρωπαϊκή παιδεία''. 

Πλέον, τονίζει, η Ευρώπη έχει μπει στην φάση της ''ασύμμετρης τρομοκρατίας'' και αυτό προκύπτει από τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα σε Μαδρίτη, Λονδίνο, Μόσχα και φυσικά στο Παρίσι, ενώ παλαιότερα αυτό ήταν γνώρισμα των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή.

Όπως επισημαίνει: 

Οι τρομοκράτες θέλουν πια πιο δυναμικά χτυπήματα με μεγαλύτερο συμβολισμό και αντίκτυπο. 

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δεν μπορεί να ελεχθεί η πλήρως η ασύμμετρη τρομοκρατία, καθώς κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τέτοια άτομα. 

Δεν  μπορείς να ελέγχεις εξ ολοκλήρου ανθρώπους που θέλουν να θυσιαστούν. Πάντα θα υπάρχει κίνδυνος και φόβος. 

''Xτύπημα'' στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η επίθεση στις Βρυξέλλες - Οι Τούρκοι συνειδητοποιούν ότι δεν θα πάρουν αυτά που θέλουν

Στην αρνητική επίδραση που θα έχει το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες στην νωπή ακόμα συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό αναφέρεται ο γνωστός διεθνολόγος καθώς θεωρεί ότι πλέον είναι στον ''αέρα'' με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του προσφυγικού στη χώρα μας. 

Και εξηγεί:

Είναι δύσκολη η θέση των Τούρκων καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να πάρουν αυτά που θέλουν, που είναι κατά κύριο λόγο η απελευθέρωση της βίζας, ό,τι και να κάνουν, όσο και να τηρήσουν τα προαπαιτούμενα.

Συμπληρώνει, δε, ότι θα υπάρξει θέμα και στο θέμα της μετεγκατάστασης των προφύγων, η οποία στηρίζεται, έτσι και αλλιώς, σε εθελοντική βάση. 

Θεωρεί, εξάλλου, ότι θα υπάρξουν κύκλοι που θα χρησιμοποιήσουν το εν λόγω χτύπημα για να νομιμοποιήσουν τις θέσεις τους ενάντια στη διαδικασία και να την καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη. 

Ο κ. Φίλης καταλήγει, λέγοντας, ότι ''η ζωή των Ευρωπαίων θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Όχι λόγου φόβου, καθως το χτύπημα σταδιακά θα ξεχαστεί, όπως έγινε και στην περίπτωση του Παρισιού, αλλά λόγω των αυστηρότατων μέτρω  που θα κληθούν πλέον να πάρουν οι κυβερνήσεις θα αλλάξουν την καθημερινότητά τους''.