Μόλις 396 αστυνομικούς έχουν διαθέσει τα κράτη – μέλη της Σένγκεν στη Frontex για τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ελλάδα, τη στιγμή που ο Οργανισμός είχε ζητήσει 1.500.

«Κατόπιν της έκκλησης που είχε απευθύνει ο Frontex την Παρασκευή οι χώρες μέλη προσέφεραν μέχρι στιγμής 396 αστυνομικούς από τους 1.500 που είχαν ζητηθεί. Η Frontex έχει επίσης δεχθεί προσφορές που φέρνουν στους 47 τους ειδικούς στην επανεισδοχή (προσφύγων και μεταναστών) από τους 50 που είχε ζητήσει ο Οργανισμός», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φαμπρίς Λεγκερί, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαρσοβία.

«Προτρέπω τις άλλες χώρες μέλη να στείλουν ακόμη περισσότερους αστυνομικούς, για να υποστηρίξουμε την επανεισδοχή από την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Frontex, την Εύα Μονκιούρ, το προσωπικό αυτό είναι μέρος των 4.000 Ευρωπαίων δημόσιων λειτουργών που προβλέπεται να κινητοποιηθούν για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα και τυπικά τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η Frontex μπορεί να επαναπροωθεί πρόσωπα μόνο αφού οι ελληνικές αρχές έχουν αναλύσει επιμελώς κάθε περίπτωση (πρόσφυγα ή μετανάστη) και έχει λάβει την οριστική απόφαση να γίνει επαναπροώθηση», ανέφερε ακόμη ο Λεγκερί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λεγκερί είχε αποφασίσει να παρατείνει ως την 31η Μαΐου την επιχείρηση Ποσειδών. Δεκατρία πλοία, δύο ελικόπτερα και 734 υπάλληλοι της Frontex συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου.