Αναμενόμενη χαρακτήρισε την επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω του προσφυγικού, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στη διάρκεια σύσκεψης με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ καθώς με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης που εμπλέκονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, τόνισε ότι το μεγαλύτερο θέμα των προσφύγων είναι το θέμα της στέγασης και της σίτισης, ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη είναι πάρα πολύ άσχημες και ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι εθελοντές, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και το κράτος μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί, ότι πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή εκκένωση αυτού του άτυπου και ανοργάνωτου καταυλισμού και να μετεγκατασταθούν σε δομές πολύ πιο οργανωμένες και με καλύτερες συνθήκες ζωής. Θεωρώ ότι η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας είναι προφανής και σε μεγάλο βαθμό ήταν και αναμενόμενη και μάλιστα σε νοσοκομεία και σε δημόσιες δομές, που ούτως ή άλλως είχαν πολλαπλά προβλήματα, κυρίως έλλειψης προσωπικού, εδώ και χρόνια. Νομίζω ότι πραγματικά η χώρα μας και η κοινωνία κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μπορέσει να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αυτό το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών, που προφανώς υπερβαίνει τις δυνατότητές της. Διεκδικούμε από την Ευρώπη να αναλάβει και το δικό της ρόλο και τη δική της ευθύνη και να υπάρξει επιμερισμός βαρών» τόνισε ο κ. Ξανθός μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά το θέμα του συντονισμού της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων, ανέφερε ότι πιο συστηματικός είναι ο συντονισμός στην Αθήνα, τον Πειραιά και στο Ελληνικό και ότι στη Βόρεια Ελλάδα, κεντρικός συντονιστής είναι το ΕΚΕΠΥ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι μεταβαλλόμενος, διότι είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί και τι διαστάσεις μπορεί να πάρει στο επόμενο διάστημα, το προσφυγικό πρόβλημα.

«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε, είναι μια μονιμότερη υγειονομική φροντίδα. Ο στρατός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αλλά νομίζω ότι δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των καταυλισμών που υπάρχουν σε πρώην στρατόπεδα. Θα επιδιώξουμε να ζητήσουμε και ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη το κάναμε την προηγούμενη περίοδο στο Αιγαίο και εξασφαλίσαμε μια σημαντική υποστήριξη στις δημόσιες δομές των νοσοκομείων των νησιών. Αυτό θα κάνουμε τώρα και για όλη τη χώρα: να υπάρξουν ευρωπαϊκοί πόροι που να ενισχύσουν με υγειονομικό προσωπικό υλικό και φάρμακα τις σταθερές και οργανωμένες δομές» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Νωρίτερα, ο υπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση του νοσοκομείου Κιλκίς με προσωπικό εντός των προσεχών ημερών. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι τις προσεχείς ημέρες θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (παιδοψυχίατρος και μαιευτήρας) ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη 8 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό και 9 θέσεων μόνιμων εργαζόμενων (4 γιατρών και 5 λοιπών ειδικοτήτων )από την επόμενη δέσμη των 2.440 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν άμεσα.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Νοσοκομείου για την πρόσληψη 4 ακόμα επικουρικών γιατρών ενώ μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθεί και επιπλέον προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά 21 άτομα (9 γιατρούς και 12 νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπούς υγειονομικούς) για την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Παράλληλα ανέφερε ότι ξεκινά η διαδικασία της τοποθέτησης νέων διοικητών στα νοσοκομεία και ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα νησιά και το Κιλκίς.