Επιμένει σε χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που συνεχίζονται και σήμερα. 

Συγκεκριμένα το Ταμείο ζητεί μικρότερες συντάξεις από 170 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης έως 220 ευρώ στα 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή οι μειώσεις να είναι 200 ευρώ κατά μέσο όρο. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαμηνύουν ότι υπάρχει συμφωνία και για το Ασφαλιστικό με την ευρωπαϊκή πλευρά, και όπως τόνισε μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές των κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές." Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας", υπογράμμισε. 

Η κυβέρνηση προβληματίζεται αν θα πρέπει να εκμεταλευτεί και την απροσδόκητη  "ευελιξία" του υπουργού Οικονομικών Β.Σόϊμπλε ο οποίς σημείωσε χθές ότι "αν για λόγους που δεν ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρείς θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψουν ώστε να βρούν κάτι άλλο αντ'αυτού". 

Με άλλα λόγια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία, λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ για περικοπές, αυτές να αναζητηθούν - για την κάλυψη του δημοσιονομικού - από άλλες πηγές. 

Επί της ουσίας η διαφορά του ΔΝΤ με την κυβέρνηση στο ύψος των συντάξεων φθάνει το 25%, καθώς σε ποσοστά αναπλήρωσης το Ταμείο επιμένει να φθάνει στο 50% και η ελληνική πλευρά στο 65%. Αυτό οδηγεί σε συντάξεις 1.152 ευρώ συντάξεις μετά από 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ η πρόταση της κυβέρνησης σε συντάξεις 1.318 ευρώ.