Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 2.800.000 ευρώ προς την τοπική αυτοδιοίκηση που σηκώνει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το ποσό θα λάβουν περιφέρειες και δήμοι που εντός των διοικητικών ορίων τους λειτουργούν δομές φιλοξενίας και θα κατανεμηθεί αναλογικά με τον αριθμό προσφύγων που διαμένουν σε αυτές. Ενδεικτικά τέτοιοι ΟΤΑ είναι η Αθήνα και ο Πειραιάς, η Λέσβος, οι δήμοι Παιονίας και Δέλτα (λόγω Ειδομένης και Διαβατών αντίστοιχα), η Καβάλα, τα Ιωάννινα κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η οικονομική ενίσχυση αναμένεται να εγκριθεί και να εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του διυπουργικού οργάνου συντονισμού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης προανήγγειλε ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόσληψη εποχικού προσωπικού όπως επίσης και δημιουργία ακόμη 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.