Βήματα πίσω έκανε αυτές τις ημέρες, περίοδο που οι κρατήσεις ξεκινούν σε φρενήρεις ρυθμούς, ο ελληνικός τουρισμός λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς τηρούν στάση αναμονής και θεωρούν ότι θα είναι κάτι παροδικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη και την Τετάρτη, ημέρα της επίθεσης και την επόμενη, τα συστήματα κρατήσεων είχαν κατακόρυφη μείωση, σε ένα διάστημα, που συνήθως γίνονται κρατήσεις της τάξεως των 100-150.000 σε όλη την Ελλάδα ανά ημέρα,

Εξάλλου, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι μήνες που γίνονται οι περισσότερες κρατήσεις από το εξωτερικό με οργανωμένα γκρούπ, που μετακινούνται με αεροπλάνο, οπότε η επίθεση στις Βρυξέλλες και μάλιστα σε κεντρικότατο αεροδρόμιο ‘’πάγωσε’’ ακαριαία τα πάντα.

«Υπήρχε ένα μεγάλο μούδιασμα αμέσως μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, είναι φυσικά και το σοκ των πρώτων ημερών» τονίζει στο newpost ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, γιατί χτυπήθηκε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, σε χώρα-κλειδί, με μεγάλη ασφάλεια.  Είναι λογικό να δημιουργείται ανησυχία, αν λάβουμε υπόψη ότι πλήττεται η αξιοπιστία των μεταφορών’’ υπογραμμίζει ο κ. Ανδρεάδης.

Σημειώνει, δε, ότι το χτύπημα αναμένεται να έχει διαφορετικό και πιο μεγάλο αντίκτυπο απ΄ό,τι αυτό του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο, ακριβώς, επειδή έλαβε χώρα σε δύο ‘’πόλους’’ μεταφοράς, το μετρό και το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ:

Είναι πολύ πιθανό να προτιμηθούν πλέον πιο κοντινοί προορισμοί που ο τουρίστας μπορεί να προσεγγίσει με το αυτοκίνητο, κάπου στη χώρα του, καθώς θα θεωρήσει τα αεροδρόμια μη ασφαλή για να μετακινηθεί, οπότε αυτόματα μειώνονται και οι πιθανότητες να έρθει στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβές ποσοστό μείωσης, κάτι που θα αποτιμηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, που η φρενίτιδα για το τρομοκρατικό χτύπημα θα κοπάσει.

Αυτό, μάλιστα, που υπογραμμίζει είναι ότι υπάρχει περίπτωση η αρνητική επίδραση να είναι μικρότερη, από αυτή που αρχικά θα εκτιμηθεί:

Δεν θέλω να προτρέχω. Θα περιμένουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες που είναι καθοριστικές  για την πυκνότητα των κρατήσεων, αλλά θεωρώ ότι το κλίμα θα επανέλθει, αν όχι ολοκληρωτικά, αλλά σταδιακά θα επανέλθει. Ας είμαστε αισιόδοξοι.

‘’Να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας’’ είναι το μήνυμα και του προέδρου του ΗΑΤΤΑ Λύσανδρου Τσιλίδη, που τονίζει ότι οι πρώτες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, αλλά σταδιακά, και με τα μέτρα που θα ληφθούν,  η θέληση για ζωή θα νικήσει τον φόβο.