Για το ενδεχόμενο έκρηξης βίας στην Ειδομένη μεταξύ προσφύγων και μεταναστών κάνει λόγο η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη μυστική έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η Γερμανία «βλέπει» βίαιες συγκρούσεις «από απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα βόρεια σύνορά της Ελλάδας, όσο αυτά παραμένουν κλειστά».

Όπως υπογραμμίζει η Die Welt, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν ξανά τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη και τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν σοβαρές συγκρούσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν θέλει να κινητοποιήσει 2400 αξιωματούχους από τα κράτη –μέλη ώστε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, αναφέρει η εφημερίδα, που προειδοποιεί πως στα τέλη Μαρτίου όταν και θα καλυτερέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα υπάρξει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφωρήσει την κατάσταση στον αυτοσχέδιο καταυλισμό και ήδη σήμερα έφτασαν στην Ειδομένη 20 πούλμαν για να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία και αυτή τη στιγμή γίνεται ενημέρωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρής κλίμακας αστυνομικές επεμβάσεις στον καταυλισμό, αποκλείοντας ταυτόχρονα μετ επιτάσεως τη χρήση βίας.

Προς το παρόν ωστόσο οι ροές προς τα νησιά φαίνεται να έχουν μειωθεί. Το τελευταίο 24ωρο δεν παρατηρήθηκε άφιξη προσφύγων και μεταναστών – μέχρι τις 9 το πρωί. Από το πρωί σήμερα και μέχρι τις 4 το απόγευμα παρά την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη Λέσβο δεν πέρασαν παρά μόλις 150, κυρίως Πακιστανοί, μετανάστες.