"Καραβάνια" προσφύγων έχουν πάρει από το πρωί σήμερα τον δρόμο της επιστροφής στην Ειδομένη εξαιτίας ανυπόστατων φημών που διακινούνται από χθες ότι το μεσημέρι της Κυριακής θα ανοίξουν τα σύνορα, εμποδίζοντας έτσι την προσπάθεια για αποσυμφόρηση του καταυλισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δυο μέρες.

Όπως μετέδωσε το Mega, στην περιοχή παρατηρείται σήμερα μεγάλη αστυνομική δύναμη λόγω των φημών για χάρτες ή φυλλάδια που θα μοιραστούν.

Φαίνεται πως υπάρχει κάποια κινητικότητα με πρόσφυγες από γειτονικούς καταυλισμούς να έχουν ξεκινήσει να μετακινούνται προς την Ειδομένη.

Στην ανεύθυνη φημολογία προστίθεται και το κάλεσμα που έχει απευθυνθεί μέσω κοινωνικών δικτών για πορεία προς τον χάρτη ώστε να ανοίξουν τα σύνορα.

Ο Γ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό μίλησε στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" και επισήμανε ότι έχει ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με το γεγονός ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά ενώ στηλίτευσε το γεγονός πως είτε με καλό είτε με κακό σκοπό δημιουργούνται προσδοκίες σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τον κόσμο από την Ειδομένη σε καλύτερο μέρος, εκτιμώντας ότι η φημολογία μέχρι το απόγευμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει περιεχόμενο.

Τόνισε πως γίνεται ενημέρωση τόσο τοπικά όσο και με φυλλάδια αλλά και μέσω του ΑΠΕ και της ΕΡΤ που έχουν αραβόφωνα δίκτυα ενώ ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πλήρης έλεγχος των δράσεων των ΜΚΟ ή των εθελοντών στον καταυλισμό ανέφερε ότι η Ειδομένη δεν είναι μια οργανωμένη δομή αλλά ένα μέρος "άναρχο και άμορφο" και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους έλεγχος ή μια οργανωμένη εγγύηση του κράτους από κάποια υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε, "επειδή έχουμε δημοκρατία" δεν μπορεί να εμποδιστεί κάποιος που ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη για να πάει στην Ειδομένη.

Σημείωσε πως οτιδήποτε έχει να κάνει με παράνομες πράξεις είναι "θέμα των αρχών" να το διερευνήσουν αν και όπως είπε ο ίδιος δεν έχει καταλάβει πως έχει διανεμηθεί χάρτης τις τελευταίες μέρες, παρά μόνο έχει περιπέσει στην αντίληψή του ένα κάλεσμα για διαμαρτυρία στον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.