Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, όταν πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του Αξιού, καθώς πίστεψαν σε διαδόσει που ήθελαν τους Σκοπιανούς να ανοίγουν τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, το λιμάνι του Πειραιά "ασφυκτιά" από περίπου 5.400 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίκονταν όλη την ημέρα στο έλεος της βροχής. 'Ενταση σημειώθηκε και στα Διαβατά, εξαιτίας ενός... κινητού, αποδεικνύοντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, λειτουργούν πλέον υπό καθεστώς απόγνωσης...

Νέα Ειδομένη στον Πειραιά - Στο έλεος της βροχής πρόσφυγες και μετανάστες

Περίπου 5.330 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ την Κυριακή δεν υπήρξε καμία άφιξη με πλοία από τα νησιά του Αιγαίου.

Τα περισσότερα άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που λόγω του μεγάλου συνωστισμού στο εσωτερικό των κτιρίων, διαμένουν σε δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί στους προαύλιους χώρους.

Η βροχόπτωση αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα κάνουν δύσκολες τις συνθήκες των ανθρώπων που διαμένουν στις σκηνές.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Πλατανησιώτης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι καιρικές συνθήκες των τριών τελευταίων ημερών ευνοούν την έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού ειδικά στα μικρά παιδιά. Την ανάγκη να υπάρξει κρατική δομή ενημέρωσης από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, αναφέρει ότι οι άνθρωποι αυτοί για να μπορέσουν να πειστούν στο μέλλον και να μετακινηθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, θα πρέπει από τώρα να έχουν διαρκή ενημέρωση για το τι σημαίνει αίτηση πολιτικού ασύλου, πότε μπορούν να πάρουν απάντηση στο θέμα αυτό, αν μπορούν επιστρέψουν στις πατρίδες τους και το τι συμβαίνει με τα σύνορα και την Ευρώπη.

Ένταση στα Διαβατά για τη φόρτιση ενός κινητού

Σε αφορμή για συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων προσφύγων εξελίχθηκε η διαφωνία δύο ατόμων, σε σχέση με το ποιος θα φορτίσει πρώτος το κινητό του στην ίδια πρίζα, στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στο επεισόδιο - που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο προσφύγων - ενεπλάκησαν συνολικά 30 άτομα.

Οι τραυματίες, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρουν ελαφρά τραύματα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ στο αστυνομικό τμήμα Διαβατών προσήχθησαν οκτώ από τους συμμετέχοντες στις συμπλοκές. Το βράδυ του Σαββάτου η ένταση είχε εκτονωθεί και η κατάσταση αναφερόταν ως ήρεμη.