Οι διακινητές δεν σταματούν πουθενά προκειμένου να συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος των προσφύγων, όπως αποκαλύπτει, η κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα FAS, η οποία αναφέρει ότι πλέον οι νέες διαδρομές τους θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα καταλήγουν στην Ιταλία από τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), οι νέες διαδρομές θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγούν στην Ιταλία μέσω της ανατολικής Μεσογείου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται διακινητές «τα τηλέφωνα των οποίων δημοσιεύονται στο facebook», οι σχετικές επιχειρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μαζικά στις αρχές Απριλίου.

Ως σημεία αφετηρίας των ψαροκάικων αλλά και μικρών εμπορικών πλοίων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν η Αττάλεια και η Μερσίνη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και η Αθήνα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι οδηγίες που δίνονται στους πρόσφυγες και μετανάστες είναι να μένουν κρυμμένοι κάτω από το κατάστρωμα μέχρι τα σκάφη να περάσουν σε διεθνή ύδατα.

Μάλιστα, για τη διαδρομή αυτή οι διακινητές πληρώνονται αδρότατα, καθώς ζητούν από τους πρόσφυγες μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ. 

Όπως αναφέρει, δε, η FAS, ορισμένοι διακινητές θέλουν να «προσφέρουν» ακόμη και δύο δρομολόγια την εβδομάδα ενώ ένας μιλά για μεταφορά ακόμη και 200 ατόμων με ένα σκάφος.