Ήρεμία επικρατεί σήμερα στην Ειδομένη, μετά από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο, όπου υπήρχε ένταση λόγω των προσφύγων που κατέκλυσαν ξανά την περιοχή, μετά από φήμες για άνοιγμα των συνόρων, με τον εκπρόσωπο Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση να υπογραμμίζει στο newpost ότι υπάρχει ''δαιμονοποίηση των ΜΚΟ'', για τις οποίες δεν αποδεικνύεται ότι συμβάλλουν στον ''ξεσηκωμό'' των μεταναστών. 

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση:

Παρατηρώ προσπάθεια ''δαιμονοποίησης'' των ΜΚΟ τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα πρέπει ούτε να τις δαιμονοποιούμε, ούτε να τις αγιοποιούμε. Μετά από τα γεγονότα της Καθαρής Δευτέρας, έχουν ξεκινήσει έρευνες των αρχών για το ποιος μπορεί να παρακινεί τις ροές των προσφύγων προς τα σύνορα και δεν έχει αποδειχθεί ότι γιαυτό ευθύνονται οι ΜΚΟ. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει περίπτωση αυτή η φημολογία να μεταδίδεται από τα αραβόφωνα Social media, γιαυτό ακριβώς γίνεται και με τόσο γρήγορη ταχύτητα. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυρίτσης αποκάλυψε ότι γίνεται προσπάθεια να μεγαλώσει ο αριθμός των διερμηνέων, προκειμένου να μεταδοθεί γρήγορα στους πρόσφυγες το γεγονός ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι πρέπει να κατέβουν στην ενδοχώρα. 

Δήμαρχος Παιονίας: Ήρεμη η κατάσταση αλλά επικρατεί ανασφάλεια - Να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της 

Και ενώ η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, σήμερα στην περιοχή είναι λιγότεροι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και από τον Πειραιά, οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν με οποιονδήποτε τρόπο στα σύνορα. 

Την ίδια στιγμή, δείχνει να μεγαλώνει η ανασφάλεια ανάμεσα στους δημότες, οι οποίοι, όπως δηλώνει στο newpost ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, αρχίζουν πάλι να φοβούνται για εκείνους και τις περιουσίες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί:

Η υπομονή των δημοτών αρχίζει να εξαντλείται. Χθες καίγανε σκουπίδια, καίγανε ρούχα... Δημιουργήθηκε ένας χαμός.

Όπως επισημαίνει, ''είναι φοβερό αυτό που γίνεται. Πρόσφυγες πηγαίνουν, έρχονται...Χωρίς σχέδιο. Ας αφήσουμε πλέον τις αρχές να κάνουν τη δουλειά τους με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Βίτσας: Προσπαθούμε να πάρουμε μέτρα για τις ΜΚΟ

Ο επικεφαλής του συντονιστικού του μετα σχολίασε επίσης τη νέα αναταραχή, χθες, στην Ειδομένη και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις ΜΚΟ.

Όπως τόνισε:

Καταγραφή και πιστοποίηση των περισσότερων ΜΚΟ έχει γίνει. Από εκεί και πέρα ξεφυτρώνουν κάποιες που αυτή τη στιγμή όχι μόνο προσπαθούμε να τις ελέγξουμε αλλά να πάρουμε και επιπλέον μέτρα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα επιπλέον μέτρα είναι να απαγορευθεί σε αυτές τις ΜΚΟ να μπαίνουν σε οργανωμένους χώρους και το δεύτερο είναι ότι μέσω της πειθούς θα πρέπει να τελειώσει το φαινόμενο Ειδομένη, συμπληρώνοντας ότι κλιμάκιο με διερμηνείς εξηγεί και προσπαθεί να πείσει τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι πρέπει να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες σήμερα στην Ελλάδα

Τους 50146 έφτασαν σήμερα οι πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια, με τους περισσότερους να βρίσκονται στην περιοχή της Ειδομένης.
Συγκεκριμένα, στην Βόρεια Ελλάδα, ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τους 28548, με τους 11426 να παραμένουν στην Ειδομένη.

Πάνω από 2000 πρόσφυγες, βρίσκονται στην περιοχή της Λέσβου, με τον ακριβή αριθμό τους να προσεγγίζει τους 2068, την ώρα που στη Χίο παραμένουν 1371.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 14.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι στην Αττική, με 1971 από αυτούς να βρίσκονται στο Σχιστό και 5467 στον Πειραιά.