Το γεγονός ότι πλέον οι μετανάστες χρησιμοποιούν τη Βουλγαρία για να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, καταγγέλουν οι κάτοικοι του χωριού Κούλατα στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα-Κούλατα, σε συνέχεια του οδοιπορικού του βουλγαρικού πρακτορείου BGNEC για ανυπαρκτη φύλαξη των βουλγαρικών συνόρων.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, το Σάββατο το βράδυ παιδιά παρατήρησαν ομάδα ανθρώπων που κινούνταν πάνω στη διεθνή σιδηροδρομική γραμμή.

Τα παιδιά ενημέρωσαν τους γονείς τουs ότι οι άγνωστοι μιλούσαν μια ξένη γλωσσα, ενώ τουs έκαναν παρατήρηση να μην κάνουν θόρυβο.Την ίδια -πιθανότατα- ομάδα είδαν και ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού, ενώ μέχρι να ενημερωθεί η συνοριακή αστυνομία οι άγνωστοι εξαφανίσθησαν.

Οι κάτοικοι εκτιμούν ότι παλιά κανάλια μεταφοράs μεταναστών που υπήρχαν στην περιοχή ενεργοποιήθηκαν ξανά και ότι πια η περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων έγινε σημείο περάσματος παράνομων μεταναστών.

Παράλληλα, τονίζουν πως μόνο η ισχυρή φύλαξη των συνόρων θα αποτρέψει την είσοδο μεταναστών από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.