Συνεχίζονται τα παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων στην Ειδομένη καθώς διάφοροι επιτήδειοι κυκλοφορούν τη φήμη ότι η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελέσει «παράκαμψη» των Σκοπίων –που έχουν κλείσει τα σύνορά τους- και να αποτελέσει μέρος της διαδρομής προς την κεντρική Ευρώπη.

Η σύγχυση ξεκίνησε από την ανάρτηση σε πίνακα στον καταυλισμό ενός χαρτιού με το λογότυπο του «Newsthatmoves» (ειδησεογραφικό πρότζεκτ για την ενημέρωση των προσφύγων που κινούνται στη βαλκανική οδό), που αναφερόταν σε αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο.

Το χαρτί αυτό που αναρτήθηκε σε πίνακα, όπως και προηγούμενες ανακοινώσεις του «Newsthatmoves» για την ενημέρωση των προσφύγων (π.χ. πληροφορίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας), στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά στο μεταξύ η ζημιά έγινε: Μερικοί πίστεψαν ότι μπορούν να περάσουν από την Αλβανία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ορισμένοι, μάλιστα, όπως η Ντοά από τη Συρία άρχισαν να ψάχνουν πού είναι αναρτημένο αυτό το χαρτί καθώς, όπως έλεγαν, «κάποιοι μας είπαν πως τα σύνορα είναι ανοιχτά προς την Αλβανία και μπορούμε να περάσουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ανακοίνωση αυτή δεν αναφέρεται ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, αλλά σημειώνεται ότι με τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ να είναι κλειστά, «οι πρόσφυγες που πηγαίνουν στη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να δοκιμάσουν εναλλακτικές της βαλκανικής οδού διαδρομές».

Στη συνέχεια επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- πως τα σύνορα (Ελλάδας-Αλβανίας) αφορούν κυρίως ορεινό τοπίο, ότι είναι δύσκολο να ελεγχθούν από τις αρχές, ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στο πώς προετοιμάζεται η Αλβανία για την υποδοχή προσφύγων, αλλά και για το τι μπορεί να κάνει ένας πρόσφυγας (ποια είναι τα δικαιώματά του) εάν βρεθεί στην Αλβανία. Αναφέρεται ακόμη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να παρακάμψουν την ΠΓΔΜ μπαίνοντας στην Αλβανία από την Ελλάδα διασχίζοντας τα 212 χιλιόμετρα των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

Μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε, το σχετικό link στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» απομακρύνθηκε προκειμένου «να μην υπάρξει παρερμηνεία», όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ματ Αμπούντ από το ειδησεογραφικό αυτό project, ενώ έγινε και αναδημοσίευση παλαιότερης ανάρτησης, με τίτλο «Όλα τα σύνορα παραμένουν κλειστά: κίνδυνοι και ρίσκα» στην ιστοσελίδα του «Newsthatmoves» για να διασαφηνιστεί η κατάσταση.