Με διαμαρτυρίες και συνθήματα υποδέχτηκαν οι πρόσφυγες τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Πριν καλά – καλά ο κ. Τόσκας ολοκληρώσει την αστραπιαία μέσα από τους χώρους του hot spot περιοδεία του εμφανίσθηκε από το άνω διάζωμα το πρώτο αυτοσχέδιο πανό με το σύνθημα «open Vial», για να προστεθούν στη συνέχεια κι άλλα και στην ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες ακολούθησαν με συνθήματα τον αναπληρωτή υπουργό μέχρι τη  έξοδό του από το κέντρο, όπως «freedom» (ελευθερία), «no Turkey» (όχι στη Τουρκία) και «open Vial».

Σύμφωνα με το astraparis.gr, ο αναπληρωτής υπουργός αφίχθη στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνεδοευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Ενημερώθηκε – κυριολεκτικά στο «φτερό» σε μια τροχάδην περιήγησή του στους χώρους του hot spot – από τους υπεύθυνους του κέντρου, καθώς και την ηγεσία της αστυνομίας.

Στις σύντομες δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.