Άκρως αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά λόγω της προσφυγικής κρίσης είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικού Σώματος. 

Την ίδια ώρα, οι λιμενικοί καταγγέλουν τη δράση αδιευκρίνιστης προέλευσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ κάνουν λόγο για ασθένειες λόγω της συναναστροφής με πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως σημείωσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Ναυτιλίας, το 2015 και το 2016 εξετάστηκαν 21 λιμενικοί, εκ των οποίων οι 20 διαγνώστηκαν με φυματίωση και ένας με ηπατίτιδα.

Παράλληλα, οι λιμενικοί καταγγέλουν τη δράση ορισμένων ΜΚΟ και ζητούν να γίνει ξεκαθάρισμα, καθώς όπως υποστηρίζουν αυτές είναι που δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά και να πάνε στα hot spots.

Επιπλέον, ζητούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού και τονίζουν πως την ώρα που δίνουν καθημερινή «μάχη» για τη διάσωση των προσφύγων, συζητείται νέα μείωση των μισθών τους.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Λέσβο

Όπως ανακοινώθηκε, στη Λέσβο βρίσκονται 84.000 μετανάστες, με τα ασυνόδευτα παιδιά έως 13 ετών να ανέρχονται σε 53

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πέρυσι οι μετανάστες στο νησί ανέρχονταν σε 500.000 και τα ασυνόδευτα παιδιά σε 750.

Στο νησί της Κω οι μετανάστες το 2015 ήταν 50.000 και τα ασυνόδευτα παιδιά 93, ενώ στη Λέρο οι μετανάστες πέρυσι ανέρχονταν σε 127.000 και τα ασυνόδευτα παιδιά σε 210.