Τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε πρόσφυγες και μετανάστες, από αύριο το πρωί, προκειμένου να πειστούν να αποχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το τι πρέπει να κάνουν δεδομένου ότι τα σύνορα είναι κλειστά, αποφάσισαν οι αρμόδιοι φορείς σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο γενικός γραμματέας του υπ. Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ αλλά και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων. Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης και σε κέντρο φιλοξενίας που αναμένεται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι φιλοξενούνται 5724 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1100 σκηνές στους προαύλιους χώρους.

Το βράδυ εκδηλώθηκαν επεισόδια μέσα στην πέτρινη αποθήκη όπου φιλοξενούνται κυρίως Αφγανοί.