current views are: 8

30 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση07:49

Συγκλονίζουν οι εμπειρίες Λιμενικών από διασώσεις στο Αιγαίο

Έχουν χαρακτηριστεί οι “ήρωες του Αιγαίου” που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μεταναστών καθημερινά μέσα απο τα παγωμένα νερά και κάτω απο αντίξοες συνθήκες.

Δημοσίευση 07:49’

Έχουν χαρακτηριστεί οι “ήρωες του Αιγαίου” που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μεταναστών καθημερινά μέσα απο τα παγωμένα νερά και κάτω απο αντίξοες συνθήκες.

Έχουν χαρακτηριστεί οι “ήρωες του Αιγαίου” που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές μεταναστών καθημερινά μέσα απο τα παγωμένα νερά και κάτω απο αντίξοες συνθήκες. Πίσω απο την μεγάλη εικόνα όμως, οι λιμενικοί είναι άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν απο πρώτο χέρι τις ανθρώπινες τραγωδίες που εξελίσσονται καθημερινά και το μόνο που ζητούν απο την πολιτεία είναι την έμπρακτη στήριξή της. 

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λιμενικοί και διασώστες ανέφεραν περιστατικά διασώσεων που συγκλονίζουν και καθηλώνουν. Ο Νίκος Ιορδανίδης είναι διασώστης σε super puma, όταν τα σκάφη του λιμενικού δεν μπορούν να επιχειρήσουν, εκείνος και οι συναδελφοί του αναλαμβάνουν δράση.

“Είναι πολύ δύσκολη η περισσυλογή ατόμων απο τη θάλασσα. Όταν βρίσκονται στην θάλασσα φορώντας αυτά τα ψεύτικα σωσίβια που αγοράζουν απο την Τουρκία βρίσκονται σε πανικό γιατί δεν γνωρίζουν απο θάλασσα. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε διάσωση ενώ κρεμόμαστε απο σχοινιά ύψους 30 μέτρων έχοντας μωρά παιδιά στην αγκαλιά”.  

Ο Μενέλαος Δαφέρμος που υπηρετεί στην Κω, αναφέρει πως “πέρσι σε μια νυχτερινή περιπολία εντοπίζουμε ένα σκάφςο μέσα στο οποίο επέβαιναν 40 γυναικόπαιδα, 15 γέροι, 2 ΑΜΕΑ, έναν άνδρα χωρίς πόδι και έναν χωρίς μάτι, αν αυτό το σκάφος βούλιαζε, θα ήταν ζήτημα να γλίτωναν ένα με δύο άτομα.
Ένας άλλος λιμενικός αναφέρει πως, “σε κάποια διάσωση οι μετανάστες μας έδιναν μια βαλίτσα μόλις τους προεσγγίσαμε, αρχικά δεν δώσαμε σημασία αλλά επέμεναν, όταν ανοίξαμε τη βαλίτσα, είδαμε ένα παιδί μόλις 11 ημερών μέσα”. 

Στελέχη του λιμενικού απο την Χίο τονίζουν πως “Υπάρχει κίνδυνος ψυχικής κατάρρευσής μας, εργαζόμαστε καθημερινά 16 ώρες, ζητάμε μήνες τώρα να προσληφθούν άτομα, δεν βλέπουμε τις οικογένειας μας, ούτε ένα ψυχολόγο δεν μας έχουν διαθέσει”. 
 


σχετικα αρθρα