Επιθετικό είναι σημερινό δημοσίευμα της Bild για την κατάσταση στην Ελλάδα με το προσφυγικό, καθώς όπως αναφέρει η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο.

Αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της αποστολής εξειδικευμένων δικαστών από την ΕΕ για θέματα ασύλου, καθώς δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα εργαστούν. 

Αυτό πρόκυπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα, από  ένα e-Mail του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASΟ), το οποίο επισημαίνει '''ότι η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο, επιθυμεί όμως να το πράξει εν τάχει».

Όπως υπογραμμίζει, δε, η Bild, στην επίμαχη ηλεκτρονική επιστολή αναφέρεται ότι για όσο διάστημα δεν υπάρχει το νέο νομικό πλαίσιο «θα είναι αδύνατο» να ξεκινήσει το έργο των εν λόγω δικαστών.

Το δημοσίευμα, ακόμα αποκαλύπτει ότι «η Ελλάδα έχει μόλις οκτώ δικαστές για το άσυλο. Αρχικά πρόκειται να σταλούν άλλοι 30 από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ταχεία επιστροφή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στην Τουρκία ή η κατανομή (σ.σ. προσφύγων) σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Αντρέεβα: Η διαδικασία ασύλου θα ξεκινήσει όταν τεθεί σε ισχύ το νέο νομικό πλαίσιο

Από την Κομισιόν, πάντως, δεν διαψεύστηκε το σημερινό δημοσίευμα, καθώς σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Μίνα Αντρέεβα, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου για πρόσφυγες που φτάνουν πλέον στα ελληνικά νησιά μπορεί να αρχίσει μόνο αφότου η Αθήνα θέσει σε ισχύ το νέο νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η EASO ενημερώνει τα κράτη-μέλη για τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που απαιτείται να μεταβούν στην Ελλάδα.

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη έχουν ήδη προσφέρει 34 δικαστές για τις διαδικασίες ασύλου, ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υιοθετηθούν από την Ελλάδα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. H ίδια υπενθύμισε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις εφαρμοστούν οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές και ότι μιλάμε για «σύντομη διαδικασία», η οποία όμως θα δίνει τον απαραίτητο χρόνο για μια «δίκαιη δίκη».

Η Μ. Αντρέεβα υπενθύμισε, εξάλλου, ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Απριλίου και για το λόγο αυτό θα μεταβούν Τούρκοι αξιωματούχοι- σύνδεσμοι στην Ελλάδα και αντίστοιχα Έλληνες στην Τουρκία.