Από τη Δευτέρα 4 Απριλίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ωστόσο για να τηρηθεί η ημερομηνία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις αναγκαίες νομικές ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν Ελλάδα και Τουρκία, και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι η αναγνώριση της γείτονος ως ασφαλούς τρίτης χώρας.

Την ίδια ώρα αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε ότι ο ειδικός εντεταλμένος της κυβέρνησης για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Albrecht Broemme, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα με ένα μικρό επιτελείο και διεξάγει συνομιλίες με έλληνες αρμόδιους.

Η Γερμανία έχει ήδη προτείνει στην Κομισιόν να στείλει άμεσα τουλάχιστον 100 ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα για να στηρίξουν τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Θέµατα Ασύλου (EASO) όπως επίσης και 200 αστυνομικούς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής όμως η ΕΕ δεν έχει ζητήσει από τη Γερμανία να στείλει αυτό το προσωπικό στην Ελλάδα.