Το Ασφαλιστικό Σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο, (αν όχι λίγο πριν την κατάρρευση) συμφωνούν πολιτικοί παράγοντες, καθηγητές και ειδικοί. Και αυτό ασχέτως της κατάληξης που θα έχει (και αυτή) η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ακόμα και αν τελικώς επιλεγεί η λιγότερο επώδυνη λύση που δεν θα μειώνει οριζόντια κύριες και επικουρικές συντάξεις

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που οργάνωσε τo Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Επιμελητηρίου, και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ.Πετρόπουλος, ο γ.γ. του υπουργείου Ν.Φράγκος, ο πρώην υπουργός και καθηγητής Τ.Γιαννίτσης και ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μ.Νεκτάριος.

Προτεραιότητα η ασφαλιστική συνείδηση...

 "Η επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης απαιτεί συναίνεση και των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κόμματων άλλα και ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης από όλους τους πολίτες βάζοντας το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό ή το κλαδικό. Πρέπει επιτέλους και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη να θέσουμε σε προτεραιότητα τους πολίτες και όχι το κεφαλαίο", ανέφερε ο υφυπουργός του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τ. Πετρόπουλoς, προσθέτοντας ότι τα μνημόνια αντί για τη σύγκλιση του επιπέδου διαβίωσης οδήγησαν στην μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα με μειώσεις έως 45%.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πρόταση τόνισε ότι "εστιάζει σε μερικά κρίσιμα σημεία": 

*Την ενοποίηση προϋποθέσεων και παροχών και αντιμετώπιση των αδικιών και των διακρίσεων του παρελθόντος με ενίσχυση των ποσοστών αναπλήρωσης για τα χαμηλότερα εισοδήματα και εξασφάλιση ενός επαρκούς επιπέδου διαβίωσης για όλους, μέσω της εθνικής σύναξης, ενισχύοντας την αναδιανομή και συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της φτώχειας. 

*Ορθολογικοποίηση των δαπανών και εξοικονόμηση πόρων με αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εξασφάλιση όλων των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης. 

*Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

*Ανεύρεση επιπλέον πόρων από νέες πηγές και ανακεφαλαιοποίησης των αποθεματικών, με ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Ν.Φράγκος, αναφέρθηκε στις προτάσεις αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού Συστήματος: Εθνική Σύνταξη 384€, συγχώνευση υπαρχόντων Ταμείων και δημιουργία ενός Ταμείου κύριας σύνταξης Ε.Φ.Κ.Α., ενός Ταμείου Επικουρικής Σύνταξης-Πρόνοιας, Ενιαία εισφορά – ασφάλιστρο 20% επί του καθαρού δηλωθέντος εισοδήματος και κατάργηση ασφαλιστικών κατηγοριών/ κλάσεων.

Ανέφικτη προσδοκία

"Οι παραμετρικές μεταρρυθμίσεις αντικατοπτρίζουν την αδιέξοδη και μυωπική πολιτική που έχει ένα μόνο στόχο: να δημιουργήσει την προσδοκία στους πολίτες ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Η επικέντρωση του πολιτικού συστήματος στους ανεδαφικούς βραχυχρόνιους στόχους δεν επέτρεψε στην ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει τα τεράστια προβλήματα που απειλούν το κοινωνικό κράτος στις επόμενες δεκαετίες", σημείωσε ο Μ.Νεκτάριος.

Ζούμε την κατάρρρευση...

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον πρώην υπουργό και καθηγητή Τ.Γιαννίτση ο οποίος αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες για την σημερινή οριακή κατάσταση στο Ασφαλιστικό, τονίζοντας:

 "Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα, στο οποίο κόμματα, φορείς και πολλά πρόσωπα που κινούνταν πάντα στο όνομα της διασφάλισης του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού οδήγησαν σε ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό φιάσκο, και μάλιστα φιάσκο, όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά ακόμα περισσότερο για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη χώρα την ίδια και τις προοπτικές της.
Επιπλέον, σήμερα, ζούμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού, χωρίς να διαφαίνεται καν ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Θεωρώ όμως ότι, μετά από τόσες ανατροπές στο ασφαλιστικό, οτιδήποτε τρελαίνει χιλιάδες ηλικιωμένους, νέους και μεσήλικες, οτιδήποτε αποσταθεροποιεί προσδοκίες, συμπεριφορές και τελικά το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα και τη χώρα, κινείται στο φάσμα μεταξύ πολιτικής απάθειας και πολιτικής διαφθοράς".

Όπως υποστήριξε "για να υπάρξει λύση χρειάζεται πολιτική σύμπραξη, που δε μπορεί να υπάρξει χωρίς συλλογική αναγνώριση λαθών και συλλογική αντίληψη για τις νέες επιλογές. Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται time out στις καταγγελίες για το χθες, για το σήμερα και για το αύριο. Χρειάζεται συνευθύνη, χρειάζεται επίσης να δοθεί, για πρώτη φορά μετά το 2009, ένα βροντερό σήμα ότι κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Θα ήταν και το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι προοδευτικά θα βγει από την κρίση. Ένα τρίτο μείζον πολιτικό σημείο είναι ότι το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο το ειδικό πρόβλημα του ασφαλιστικού, ούτε μόνο τη σχέση εργαζόμενων, συνταξιούχων και άνεργων. Το ασφαλιστικό πάει χέρι-χέρι με τη φτωχοποίηση όλης της κοινωνίας. Έχει αναχθεί σε στρατηγικό ζήτημα, αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση, τους νέους που φεύγουν, τον 'πόλεμο γενεών' που διαγράφεται. Όσο σαπίζει το ασφαλιστικό, τόσο θα σαπίζουν και πολλά γύρω του", κατέληξε.