Στην καταγγελία πως δύο μετανάστες που διαμένουν στο hot spot της Μόρια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, με αστυνομική συνοδεία και έχοντας χειροπέδες στα χέρια προχώρησε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, ζητώντας διευκρινήσεις για το περιστατικό. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

"τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί μάχες προκειμένου να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται στο νησί μας. Ένα από αυτά τα δικαιώματα είναι να έχουν πρόσβαση στις υποδομές υγείας του νησιού μας. Αυτή η πρόσβαση να γίνεται με όρους ανθρώπινης αξιοπρέπειας πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που δεν έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη και δεν είναι κατηγορούμενοι για αυτή".  

Σε ερώτηση των γιατρών για ποιο λόγο οι ασθενείς φέρουν χειροπέδες, οι αστυνομικοί απάντησαν πως "πρόκειται για κρατούμενους". 

Μάλιστα στην ανακοίνωση  τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται: 

"Με ποιανού εντολή μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία και σιδηροδέσμιοι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο νοσοκομείο; Ποιο καθεστώς διέπει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών σήμερα στο νησί μας; Είναι φιλοξενούμενοι ή κρατούμενοι; Αν είναι φιλοξενούμενοι, ποια είναι τα δικαιώματά τους; Μπορούν μετά την ταυτοποίηση να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη"; 

Όπως δήλωσε στο Newpost.gr ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας " εάν τα άτομα αυτά ήταν κρατούμενοι, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να τους περάσουν χειροπέδες, καθώς σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού κατα την διάρκεια της μεταφοράς, οι αστυνομικοί θα κατηγορηθούν για πλημμελή άσκηση καθηκόντων".