Την εκτίμηση ότι ο Πειραιάς θα αποσυμφορηθεί από τους μετανάστες πριν τις 20 Απριλίου εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης στο newpost, τονίζοντας, παράλληλα, σε σχέση με τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια ότι ''προσπαθούν να χωρίζονται οι εθνικότητες, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά''. 

Όπως συμπλήρωσε, μάλιστα, πλέον υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από τους ανθρώπους να μεταφερθούν στους χώρους, όπου θα μπορέσουν πλέον να ζήσουν ανθρώπινα'', ενώ ανακοίνωσε και την έναρξη της μετεγκατάστασης 38 οικογενειών στους οικίσμους παλιού παραθεριστικού κέντρου στην Κυλλλήνη. 

Ο κ. Κυρίτσης απέδωσε τις χθεσινές συμπλοκές και εν γένει τις συγκρούσεις στον πολύ κόσμο που έχει συγκεντρωθεί και στην μείξη των εθνικοτήτων, λέγοντας ότι ''γίνονται απόπειρες να δρούμε πυροσβεστικά όταν προκύπτουν κάποια τέτοια φαινόμενα''. 

Όπως τόνισε:

Στόχος είναι να έχει αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά μέχρι να ξεκινήσει η έξοδος για το Πάσχα, οπότε και το λιμάνι θα γεμίσει από ταξιδιώτες. 

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι βρίσκεται στην διαδικασία δημιουργίας το κέντρο προσφύγων στον Σκαραμαγκά, το οποίο θα είναι σε θέση να στεγάσει μέχρι και 4.000 άτομα, ενώ όσοι απομείνουν θα μοιραστούν σε δομές στην Κεντρική Ελλάδα. 

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ετοιμάζονται και θα παραδοθούν μέσα στον Απρίλιο άλλες 8.000 θέσεις σε 2-3 κέντρα προσφύγων.

Αιματηρές συγκρούσεις στον Πειραιά - Οκτώ τραυματίες στο Τζάνειο

Την ίδια στιγμή, ηρεμία επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, μετά τις χθεσινές αιματηρές κόντρες αργά χθες βράδυ ανάμεσα σε Σύρους και Αφγανούς μετανάστες. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην πύλη Ε2 και όταν έγιναν γνωστά, επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε1 και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 8 ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα πάρουν εξιτήριο.

Πετροπόλεμος, αναποδογυρισμένοι κάδοι, σκισμένες σκηνές και σπασμένα τζάμια στο σταθμό επιβατών, συνέθεσαν το σκηνικό στον χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πέτρες έγινε θραύση υαλοπινάκων στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1, ενώ η περιοχή στον προαύλιο χώρο γέμισε από πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους. 

Πάνω από 51.000 οι πρόσφυγες σε όλη την χώρα σήμερα 

Στους 51.393 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 5.337, με τις νέες αφίξεις ως τις 8 το πρωί να υπολογίζονταν σε 377.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.960, εκ των οποίων οι 5.750 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. 

Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.645 πρόσφυγες και στη βόρεια Ελλάδα 28.451. Ο αριθμός στο camp στην Ειδομένη ανέρχεται σε 11.324 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.279.