Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Τουρκία το 2015, καθώς διαμορφώθηκε στο 4%. 

Αιτία η  ισχυρή εγχώρια ζήτηση, η οποία έδωσε ώθηση στην οικονομία που τους τελευταίους μήνες υφίσταται το βάρος των πολιτικών αναταραχών και των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την σύγκρουση στη γειτονική Συρία έχουν πλήξει τη τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας και τις σχέσεις με το σημαντικό εμπορικό της εταίρο, τη Ρωσία, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που δημιούργησαν πέρυσι οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε το 3,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters, χάρη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους όταν η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής αρχής. Οικονομολόγοι ανέμεναν ο ρυθμός ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου να διαμορφωθεί στο 5,2%.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η ανάπτυξη του 2015 συμβαδίζει με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης ενώ καθιστά την τουρκική οικονομία την τέταρτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανάμεσα στις χώρες του G20.

«Αυτή η επιτυχία επιτεύχθηκε παρά τις δύο περσινές βουλευτικές εκλογές, την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας, τα προβλήματα με τους εμπορικούς μας εταίρους και την αστάθεια στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές», δήλωσε ο Σιμσέκ σε ανακοίνωση.

Οι οικονομικές προοπτικές επισκιάζονται από τις ανησυχίες για την ασφάλεια ύστερα από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων φέτος, για τις οποίες υπεύθυνοι έχουν θεωρηθεί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι εντάσεις με τη Ρωσία έχουν επίσης πλήξει το εμπόριο και τον τουρισμό. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία μειώθηκε κατά 10% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μια δεκαετία.