Εργαζόμενοι από τα ΕΣΠΑ πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με αίτημά τους την καταβολή των δεδουλευμένων τους από το πρόγραμμα. 

Πρόκειται για εργαζόμενους από τις κοινωνικές δομές πέντε δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς με την ονομασία “Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής”. Παράλληλα έμειναν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμού των Δήμων Θέρμης, Νεάπολης – Συκεών, Δέλτα, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την υφυπουργό, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και επισήμανε ότι ενώ θα έπρεπε να έχει πληρωθεί η πρώτη δόση του προγράμματος, σε ποσοστό 30% της συνολικής δαπάνης, έχει καταβληθεί ως τώρα μόνο το 10% από αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι άλλοι εργαζόμενοι να έχουν να πληρωθούν από τον Σεπτέμβριο, άλλοι από τον Νοέμβριο και άλλοι από τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Θέρμης, Άννα Μίχου, υπάρχουν πολλοί δήμοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους, γιατί δεν εγκρίνονται τα εντάλματά τους, όταν δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν μπορούν οι ίδιοι οι δήμοι να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα γιατί εκκρεμούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και μεγάλα είναι τα προβλήματα με τους προμηθευτές στον τομέα της σίτισης αλλά και των λειτουργικών εξόδων των δομών.

Σύμφωνα με την κ. Μίχου, η κ. Τσαρουχά επικοινώνησε με το αρμόδιο υπουργείο από όπου έλαβε δέσμευση για την πραγματοποίηση σύσκεψης για το θέμα αύριο στην Αθήνα και για την καταβολή μέρους των εθνικών πόρων μέχρι τα τέλη Απριλίου.