Την εξαίρεση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου από την πειθαρχική έρευνα σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου ζήτησε με αναφορά του ο συνήγορος της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, Θέμης Σοφός, ο οποίος, παράλληλα διατυπώνει αίτημα για διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, μετά από όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 

Μέσω αυτής της αναφοράς, ο συνήγορος της κ. Τσατάνη ζητά την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, με σκοπό να ερευνηθεί και το σύννομο των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων, δηλαδή της Βασιλικής Θάνου, του εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών Διαφθοράς Ελένης Ράικου και όλων των εμπλεκόμενων εισαγγελικών λειτουργών. 

Όπως υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων στην αναφορά του κ. Σοφού:

Σας θέτω υπ' όψιν ως νεώτερα στοιχεία, προκειμένου να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση, τα αναφερόμενα στα πρακτικά της Βουλής, κατά τη διενεργηθείσα την 29/3/2016 συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και το σύνολο της ληφθείσης υπ' εμού προκαταρκτικής δικογραφίας, και ζητώ όπως, ως ιεραρχικά προϊσταμένη, ενεργήσετε σύμφωνα με νόμον, ώστε να πιστοποιηθή και ενδοϋπηρεσιακώς το σύννομον (ή μη) των ενεργειών της κ. Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών κ. Γεωργίας Τσατάνη, αλλά και της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, και των κ. Ιωάννη Αγγελή, Εισαγγελέως Εφετών, και κ. Ελένης Ράϊκου, αντεισαγγελέως Εφετών Διαφθοράς, καθώς και όλων των εξετασθέντων εισαγγελικών λειτουργών ως μαρτύρων, κληθέντων από την κ. πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά και για παν θέμα που εκθέτει απομειωτικώς την επί δεκαετίες άσπιλον υπηρεσιακή ιδιότητα και την προσωπικότητα της κ. Γεωργίας Τσατάνη και εις το πρόσωπόν της την ενιαίαν εισαγγελική υπηρεσίαν, έστω και υπονοηματικώς «εκ συμπτώσεως», επιλυομένων, κατά παράκλησιν και των δικονομικών και ουσιαστικών παραμέτρων της υπηρεσιακής εκπληρώσεως του ανατεθέντος από εσάς καθήκοντός της, εξ επόψεως εσωτερικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εννόμου τάξεως, την οποία ως ιεραρχικώς κατωτέρα σεμνύνεται να σας υποδείξει, επαφιεμένη εις την τιμίαν κρίσιν σας και την κρίσιν οιουδήποτε ανωτέρου βαθμού συνάδελφο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σοφός στην αναφορά του τονίζει ότι ''η κ. Τσατάνη θέτει εαυτόν στην κρίση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, εγείρει ζητήματα μεροληπτικής στάσης και ως εκ τούτου εξαίρεσης της κ. προέδρου, που διενεργεί προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση, συνοδευόμενη από τα πρακτικά της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή, από την οποία προκύπτει άμεσα η γνώση μελών της κυβερνήσεως επί της διαδικασίας αυτής''.