Μέχρι το τέλος του 2016 θα είναι σε ισχύ η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Με την επέκταση της Σύμβασης προστατεύονται τα επιδόματα (όπως το επίδομα γάμου και οι τριετίες) καθώς και μια σειρά θεσμικές προβλέψεις.

Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ η συμφωνία επιτεύχθηκε στη σκιά των μνημονιακών δεσμεύσεων που «επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων ως δαμόκλειος σπάθη».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ "η Η Σύμβαση με ισχύ από 1/1/2016 έως και τις 31/12/2016 διασφαλίζει τη συνέχιση των θεσμικών όρων που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, ενώ επαναβεβαιώνει τη συμφωνία της ΓΣΕΕ και των Εθνικών Εργοδοτικών Οργανώσεων, στην περίπτωση που αρθούν οι διατάξεις παρέμβασης στην ΕΓΣΣΕ, να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της Σύμβασης (κατώτατος μισθός, ξεπάγωμα τριετιών κλπ).

Όπως τέλος επισημαίνεται, η επαναφορά του κατώτατου μισθού και του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα αποτελούν πάγιο και διαρκές αίτημα της ΓΣΕΕ και τα ζητήματα αυτά θα τεθούν εκ νέου στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.