Την εκκένωση των άτυπων καταυλισμών της Ειδομένης και του Πειραιά όπου συνολικά βρίσκονται περίπου 17.000 πρόσφυγες, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες , έχει στόχο η κυβέρνηση όπως είπε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Βέβαια δεν έκανε λόγο για αναγκαστική εκκένωση αλλά μέσω επιχείρησης να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση ώστε να κατανοήσουν οι πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη και στον Πειραιά ότι εκεί χάνουν ευκαιρίες. Να έρθουν στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, όπου τους δίνεται μεγαλύτερη ευκαιρία πρόσβασης στις διαδικασίες του ασύλου και στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης και συγχρόνως έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες όσον αφορά τη στέγαση, τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ασφάλεια τους», είπε ο Δημ. Βίτσας.

«Σημασία έχει να πειστούν οι πρόσφυγες. Και σε αυτό το επίπεδο «επιχειρούμε», δηλαδή «επιχειρούμε» στη διαδικασία της σταδιακής ή ολοκληρωμένης εκκένωσης του Πειραιά και της Ειδομένης», τόνισε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν χώροι φιλοξενίας με κενές θέσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό πλαίσιο ο υπουργός απάντησε: «Ναι, έχουμε ντεντλάιν. Δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 15 ημέρες».

Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι «θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η παρουσία της πειθούς από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στην Ειδομένη».

Ακόμη τόνισε ότι εκτός από το να πειστούν οι πρόσφυγες, πρέπει να απομακρυνθούν «τα στοιχεία που κάνουν παραπληροφόρηση, για ίδιο όφελος είτε οικονομικό είτε ιδεοληπτικό».

«Δεν γίνεται να έχεις μπροστά στα πόδια σου κάτι που βλέπεις ότι είναι παράνομο και δεν διευκολύνει τη διαδικασία», σχολίασε.

Τέλος, αναφορικά με την συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας αλλά και επαναπροώθησης μεταναστών ο Δημ. Βίτσας τόνισε ότι:

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής και μένει να αρχίσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Είναι σε υψηλό επίπεδο ωριμότητας η όλη διαδικασία. Εδώ πρέπει να εντείνουμε, να εντείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πίεσή της προς την Τουρκία ώστε να ετοιμαστεί και αυτή πλήρως. Η διαδικασία της επιστροφής είναι ένα μεγάλο σήμα, που κλείνει το θέμα των διακινητών. Είναι αντικίνητρο. Η διαδικασία της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα διατηρεί σε υψηλό επίπεδο το θέμα της προσδοκίας όσων θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες. 

Να σημειωθεί ότι ήδη από το λιμάνι του Πειραιά σήμερα αποχώρησαν περίπου 300 πρόσφυγες με προορισμό την Ηλεία ενώ ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην περιοχή, όπου σημειωτέον φιλοξένουνται περίπου 5.800.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για την προσφυγική κρίση Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Newpost, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πειραιάς θα αποσυμφορηθεί από τους μετανάστες πριν τις 20 Απριλίου, ενώ σε σχέση με τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια τόνισε ότι ''προσπαθούν να χωρίζονται οι εθνικότητες, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά''.