Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ήταν 28 Μαρτίου 2001 όταν στις 14:59 είχαμε την πρώτη άφιξη της πτήσης 424 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Μόντρεαλ, σηματοδοτώντας και την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την επόμενη ημέρα στις 06:00 το πρωί, το αεροδρόμιο μπαίνει σε πλήρη λειτουργία με την πρώτη αναχώρηση της πτήσης 1572 της KLM προς Άμστερνταμ, οριοθετώντας τη διακοπή όλων των εμπορικών πτήσεων από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Από τότε, το αεροδρόμιο της Αθήνας ζει σημαντικές στιγμές και προκλήσεις, με επιτυχίες, βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Το ρεκόρ ημερήσιας διακίνησης επιβατών του αεροδρομίου ήταν στις 23 Μαΐου 2007, την ημέρα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ στην Αθήνα, όταν και διακινήθηκαν σε ένα εικοσιτετράωρο 85,000 επιβάτες. Η τελευταία πενταετία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από σειρά εξελίξεων και μεταβολών για τον παγκόσμιο κλάδο των αερομεταφορών, αλλά και από τη βαθύτατη κρίση της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι σήμερα για το αεροδρόμιο, πέρασε από μια αρνητική πορεία το 2011 στο έτος-ρεκόρ 2015, την πλέον επιτυχημένη χρονιά για την επιβατική κίνηση, με 18,1 εκ. επιβάτες. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, εξίσου καλή αναμένεται και το 2016, αφού τους 2 πρώτους μήνες έχουμε αύξηση 11% σε σχέση με το 2015.

Τα 15 χρόνια λειτουργίας διακινήθηκαν 218, 7 εκατ. επιβάτες, (113.800.000 ξένοι επιβάτες και 104.900.0000 έλληνες επιβάτες) ενώ ο αριθμός των πτήσεων έφθασε τις 2.700.000.

Μέσω του αεροδρομίου μεταφέρθηκαν ακόμα, 1,5 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων, ενώ τα καταστήματα του αεροδρομίου έχουν επισκεφθεί 165 εκατ. επιβάτες.

«Συμπληρώνοντας τα 15 χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου μας, αφήνουμε πίσω μας μια διαδρομή γεμάτη από σημαντικές στιγμές και εμπειρίες, από την ανάπτυξη και το πέρασμα στην εφηβεία ως την ωρίμανση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μιας υποδομής αλλά κυρίως μιας επιχειρησιακής και επιχειρηματικής κοινότητας 300 φορέων και επιχειρήσεων και 14.000 εργαζομένων, που σύντομα απέδειξε πως είναι ένα σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, με ουσιαστικά οφέλη για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και την κοινωνία, σε εθνική αλλά και τοπική κλίμακα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο CEO του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης. «Γιορτάζουμε τα 15 χρόνια, σε μία περίοδο που, παρά τις δυσκολίες στη χώρα, τα μηνύματα και οι προοπτικές για το αεροδρόμιο της Αθήνας παραμένουν καταρχάς ιδιαίτερα θετικά. Η επιτυχία είναι πάντα αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, συλλογικής προσπάθειας και προσήλωσης σε κοινούς στόχους».