Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε η ανακοίνωση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών, στο οποίο κυριαρχούν οι βελγικές παραγωγές. 

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες αντέδρασαν πολύ έντονα στη μετάλλαξη του θεσμού, που δεν μετονομάστηκε απλώς, αλλά δεν συμπεριέλαβε καμία ελληνική παραγωγή στο οκτώ εβδομάδων πρόγραμμά του, πέραν εκείνων που θεσμικά συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, όπως τα δύο εθνικά θέατρα και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Έτσι, σύμφωνα με τα «Νέα», το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί τώρα να μαζέψει τα «απόνερα» του επεισοδιακού ντεμπούτου του Βέλγου Γιαν Φαμπρ στην Αθήνα στον ρόλο επιμελητή προγράμματος του Φεστιβάλ και να κάμψει τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο αποκλεισμός των ελληνικών καλλιτεχνών

Πλέον, οι υπεύθυνοι αναμένεται να ξανακοιτάξουν το πρόγραμμα του Διεθνούς, πλέον Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και να αναζητήσουν τρόπους με τον οποίο θα εντάξουν στο 20% του αδιαμόρφωτου τμήματος του προγράμματος και ελληνικές παραγωγές. 

«Τόσο το υπουργείο όσο κι ο Γιαν Φαμπρ αφουγκράστηκαν την ανησυχία των ελλήνων δημιουργών και προσπαθούν να βρουν λύσεις», δήλωναν χθες συνεργάτες του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό της χώρας του Φαμπρ, το Βέλγιο, γιατί όπως ανέφερε ο ίδιος δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να ετοιμάσει τις ελληνικές προτάσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει υπέρβαση του προϋπολογισμού, που εκτιμάται στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα δύο εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις αντιδράσεις έκανε παρέμβαση μέσω Twitter, στην οποία σημείωνε ότι ο κ. Μπαλτάς και ο κ. Φαμπρ συμφώνησαν να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές.

Παράλληλα, σήμερα, μετά από πρωτοβουλία πολλών ηθοποιών, οργανώνεται ανοικτό κάλεσμα προς καλλιτεχνες και δημοσιογραφους στις 13.00 στο θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη) με θέμα το Φεστιβάλ Αθηνών, προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης.