Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στη Χίο. Μετά τα μαχαιρώματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν Σύροι πρόσφυγες και Αφγανοί μετανάστες σε άγριες συμπλοκές στον καταυλισμό, σήμερα πολλοί από αυτούς έκοψαν τα συρματοπλέγματα που προστατεύουν το χώρο και διέφυγαν προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία προς το λιμάνι του νησιού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρόσφυγες - άντρες, γυναίκες και παιδιά με όλα τα υπάρχοντά τους - άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη που επιτηρεί το hotspot στη ΒΙΑΛ, άρχισαν τη μεγάλη πορεία τους.

Τους μετανάστες​, που κατά πάσα πιθανότητα κατευθύνονται είτε στο λιμάνι είτε στον καταυλισμό της Σούδας, συνοδεύουν περιπολικά της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο. Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει επέμβει για να τους εμποδίσει αλλά αρκείται στην παρακολούθηση και ουσιαστικά στην καθοδήγησή τους προς την πόλη, σε μια προσπάθεια η πορεία τους να είναι χωρίς επεισόδια και ειρηνική.

"Καίγεται" το hot spot - Σε ρόλο παρατηρητή τα ΜΑΤ

Η κατάσταση στο hot spot Χίου παραμένει έκρυθμη, καθώς και το πρωί σημειώθηκαν άγριες συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Στο σημείο βρίσκεται διμοιρία των ΜΑΤ, χωρίς ωστόσο να λάβει εντολή επέμβασης.

Σε δήλωσή του στο newpost.gr ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Χίου Γιώργος Παντελίδας ανέφερε ότι "η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οξυμένη αλλά εμείς ως αστυνομικοί βρισκόμαστε εκτός καταυλισμού γιατί έτσι είναι οι εντολές. Αν ζητηθεί η διμοιρία που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό, θα παρέμβει".

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τρία άτομα στο κεφάλι και τα πόδια, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. 

Επιπλέον, το ιατρείο του hot spot και οι χώροι καταγραφής υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Σημειώνεται ότι στο hot spot της Χίου με υποδομές για 1.200 άτομα βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Πηγή βίντεο: astraparis.gr