Η προσεχής Δευτέρα 4 Απριλίου θεωρητικά είναι η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, η οποία επετεύχθη μετά κόπων και βασάνων έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις και παζάρι. Ωστόσο όπως φαίνεται τα εμπόδια είναι πολλά, η προετοιμασία που έχει γίνει ημιτελής και ο προβληματισμός που επικρατεί στην Ευρώπη αρκετά έντονος.

Σήμερα η Κομισιόν επιβεβαίωσε την έναρξη εφαρμογής του κανόνα «ένας προς έναν», χωρίς να δίδεται ακριβής αριθμός ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκια της Επιτροπής βρίσκονται στην Άγκυρα όπου οριστικοποιούν τις τελευταίες λεπτομέρειες στις συνομιλίες που έχουν με τις τουρκικές αρχές αρμόδιες για τη μετανάστευση και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ενώ αντίστοιχες διαβουλεύσεις πραγματοποιεί και ο συντονιστής της Κομισιόν για το προσφυγικό Μάρτιν Φερβέι με την κοινή επιτροπή μετεγκατάστασης.

Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα στην Τουρκία θα βρεθεί και επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, δεν θα υπάρξει καμία μεταφορά ατόμων προτού γίνει πλήρης έλεγχος του αιτήματός τους για παροχή ασύλου. Όπως είπε, όσοι δεν έχουν το δικαίωμα λήψης ασύλου ή δεν έχουν καταθέσει κάποια σχετική αίτηση θα επαναπροωθούνται.

Ούτε οι μισοί ευρωπαίοι υπάλληλοι στα νησιά

Και ενώ σε τεχνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους Τούρκους, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην πλήρωση των 2.500 θέσεων υπαλλήλων στα νησιά που θα συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στην καταγραφή των ροών και στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ένα κομβικό κομμάτι δηλαδή της συμφωνίας. Για την ακρίβεια, βάσει των όσων είπε η εκπρόσωπος του Δημήτρη Αβραμόπουλου Νατάσα Μπερτό, στα ελληνικά νησιά βρίσκονται 700 υπάλληλοι του οργανισμού FRONTEX και 452 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕΑSΟ). Αναμένεται να προστεθούν ακόμη 44 Ολλανδοί υπάλληλοι από τον FRONTEX και 32 από την EASO μέχρι τη Δευτέρα.

Σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στο έργο της ΕΕ από την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ, την UNHCR, η Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως «θέτουμε όλες τις δομές για να λειτουργήσει η συμφωνία, είμαστε σε επικοινωνία με τις ΜΚΟ και χρησιμοποιούμε όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, έχοντας δώσει και βοήθεια στο στρατό. Η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο αλλά έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες δράσεις έτσι ώστε να μετακινηθούν από την Ειδομένη οι πρόσφυγες σε άλλους χώρους».

Αβεβαιότητα στην Τουρκία

Προβληματισμός ωστόσο για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας επικρατεί και στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία φαίνεται να μην είναι έτοιμη να υλοποιήσει τα όσα δεσμεύτηκε, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, δεν έχουν κατασκευαστεί οι απαραίτητες υποδομές για να υποδεχθούν όσους επαναπροωθούνται από την Ελλάδα.

Βάσει της συμφωνίας, οι πρώτοι μετανάστες θα επαναπροωθηθούν με σκάφη στο Ντικιλί, βόρεια της Σμύρνης, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο. Ωστόσο το που θα στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. «Η ανησυχία μας είναι ότι όχι μόνο στο Ντικιλί αλλά και σε όλη την περιοχή οι υποδομές δεν είναι έτοιμες ώστε να στεγάσουν αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν υγειονομικές εγκαταστάσεις ή σχολεία», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης και συνέχισε:

Δεν μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες από τις αρχές… ακούμε μόνο φήμες.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της επαρχίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ένα κέντρο καταγραφής και οι μετανάστες θα στέλνονται στη Σμύρνη ή σε άλλες περιοχές μέσα σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτικής προστασίας της Του​ρκίας, οι Σύροι θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν καταυλισμούς στην ύπεθρο εάν θέλουν. «Δεν μπορούμε να τους κλειδώσουμε σε κέντρα φιλοξενίας. Εάν θέλουν μπορούν να πάνε σε καταυλισμούς ή να μείνουν με τους συγγενείς τους, εάν έχουν στην Τουρκία. Αλλά εάν πούνε ότι μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους, τότε δεν μπορούμε να τους πιέσουμε», ανέφεραν.