Στην αποβάθρα του λιμανιού της Χίου βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που «δραπέτευσαν» από το hotspot της ΒΙΑΛ.

Όπως μεταδίδει το astraparis.gr, οι συγκεντρωμένοι περιμένουν να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι με την εφαρμογή – από την προσεχή Δευτέρα – της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τους περιμένει μάλλον η επανεισδοχή στην γείτονα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών είναι Σύριοι κι ένας μικρός αριθμός Αφγανοί, Ιρανοί και Λιβανέζοι. Ο συνολικός αριθμός όσων έφυγαν ανέρχεται – σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις – σε περίπου 600 άτομα.

Σύριοι πρόσφυγες, τους οποίους επικαλείται astraparis.gr, αναφερόμενοι στα χθεσινοβραδυνά επεισόδια στην ΒΙΑΛ, τόνιζαν ότι φοβούνται για τους εαυτούς τους και κυρίως για τα παιδιά τους και για τον λόγο αυτό αποχώρησαν από το hotspot.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Χίος – Χαλκειός έφτασαν στην πόλη περί τις 3 το απόγευμα, υπό την διακριτική παρακολούθηση περιπολικών της αστυνομίας, κυρίως για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και την προστασία τους από τα διερχόμενα οχήματα.

Μέσω της οδού Βερίτη και εν συνεχεία της οδού Κουντουριώτη έφτασαν στην προκυμαία και στη συνέχεια κατέληξαν στον χώρο της αποβάθρας των επιβατηγών πλοίων.

Όλα αυτά την ώρα που πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά και οι περισσότεροι εξ αυτών αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν με κατεύθυνση τις δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον. Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό τα Ιωάννινα, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες.

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.