Σε τούρκικη ναυτιλιακή εταιρεία με την επωνυμία TURYOL κατοχυρώνεται τελικά ο διαγωνισμός που διενεργούσε η Frontex για την μεταφορά-επιστροφή των παράνομων μεταναστών από τη Λέσβο προς το Δικελί της γείτονος χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του lesvosnews.gr, στον διαγωνισμό είχαν λάβει μέρος τρεις τούρκικες ναυτιλιακές και μία εταιρεία από τον Πειραιά, με την TURYOL να παίρνει τελικά το προβάδισμα. 

Η «ΤURYΟL» είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Τουρκία, με ένα μεγάλο στόλο σκαφών, από τα οποία το πλοίο «ΛΕΣΒΟΣ» συνδέει τη γραμμή Μυτιλήνη – Αϊβαλί.

Να σημειωθεί ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου που θα αναλάμβαναν οι υποψήφιες ναυτιλιακές εταιρείες, τα κριτήρια ήταν αυστηρότατα ως προς τα μέτρα ασφάλειας του ταξιδιού και των επιβαινόντων.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά 150 μεταναστών σε κάθε ταξίδι, οι οποίοι θα συνοδεύονται από ισάριθμους άνδρες της ασφάλειας της FRONTEX.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα ταξίδευαν μαζί με κάθε ένα μετανάστη δύο προσωπικοί φρουροί, αλλά τελικά κατέληξαν σε ισάριθμους άνδρες ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το lesvonews.gr, μια άλλη πληροφορία που δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί, οι μετανάστες θα δεσμεύονται με χειροπέδες ανά δύο, ώστε να είναι αδύνατη η απόδρασή τους.

Και δεύτερο πλοίο λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών

 Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης Μόριας και με ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι ροές μεταναστών από την Τουρκία, στη μεταφορά – επιστροφή των μεταναστών στο Δικελί, θα εκτελεί δρομολόγια και το καταμαράν «Nazli Jale».