Το παράδειγμα των 600 ατόμων που «δραπέτευσαν» το μεσημέρι από το hotspot στη ΒΙΑΛ, στη Χίο ακολούθησαν ακόμη 300-400 άτομα που κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι της Χίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν βρεθεί στο λιμάνι σε περίπου 1.000. Οι πρόσφυγες και μετανάστες απαιτούν να μπουν σε πλοίο για Πειραιά, διαμηνύοντας ότι "προτιμούν να πεθάνουν εκεί παρά να επιστρέψουν στην Τουρκία". 

Όπως μεταδίδει το Politischios.gr, το πλοίο TeraJet που ερχόταν από τη Λέσβο, έδεσε στο λιμάνι των Μεστών, όπως επίσης και το Blue Star 1 που θα αναχωρήσει προς Πειραιά. Οι επιβάτες του δρομολογίου προς Πειραιά μετακινήθηκαν προς τα Μεστά απ’ όπου επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Με λεωφορεία θα μετακινηθούν και προς τη Χίο οι επιβάτες του πλοίου οι οποίοι ταξιδεύουν από τη Μυτιλήνη στη Χίο.

Τι ζητούν οι πρόσφυγες

Σύμφωνα με το astraparis.gr, οι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι ανέμεναν να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι με την εφαρμογή – από την προσεχή Δευτέρα – της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τους περιμένει μάλλον η επανεισδοχή στην γείτονα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών είναι Σύριοι κι ένας μικρός αριθμός Αφγανοί, Ιρανοί και Λιβανέζοι. Ο συνολικός αριθμός όσων έφυγαν ανέρχεται – σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις – σε περίπου 600 άτομα.

Σύριοι πρόσφυγες, τους οποίους επικαλείται astraparis.gr, αναφερόμενοι στα χθεσινοβραδυνά επεισόδια στην ΒΙΑΛ, τόνιζαν ότι φοβούνται για τους εαυτούς τους και κυρίως για τα παιδιά τους και για τον λόγο αυτό αποχώρησαν από το hotspot.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Χίος – Χαλκειός έφτασαν στην πόλη περί τις 3 το απόγευμα, υπό την διακριτική παρακολούθηση περιπολικών της αστυνομίας, κυρίως για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και την προστασία τους από τα διερχόμενα οχήματα.

Μέσω της οδού Βερίτη και εν συνεχεία της οδού Κουντουριώτη έφτασαν στην προκυμαία και στη συνέχεια κατέληξαν στον χώρο της αποβάθρας των επιβατηγών πλοίων.

Ενισχύονται τα μέτρα στη ΒΙΑΛ

Έπειτα και από τις σημερινές εξελίξεις,  αστυνομική διεύθυνση Χίου παίρνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει νέες αποδράσεις.

Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων της ΒΙΑΛ, που έχουν ανοίξει οι πρόσφυγες, προκειμένου να φύγουν από τον χώρο, ενώ η αστυνομία έχει τοποθετήσει αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν περιπολία στην περίφραξη, για την αποτροπή νέων εξόδων.

Για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης,  έχουν φτάσει στο νησί δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, με συνολικά 45 άτομα, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν τόσο στην περιοχή της ΒΙΑΛ, όσο και σε άλλα σημεία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Όλα αυτά την ώρα που πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Πειραιά και οι περισσότεροι εξ αυτών αρνούνται να επιβιβαστούν σε πούλμαν με κατεύθυνση τις δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.