Αμετακίνητοι στην κεντρική ράμπα πρόσδεσης των πλοίων στο λιμάνι της Χίου παραμένουν έως αργά, μετά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, 2 Απριλίου 2016, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την μεγάλη έξοδό τους από το hot spot της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός.

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο πλοία, το τακτικού δρομολογίου Blue Star 1 και το εκτάκτων δρομολογίων Tera Jet, παρέκαμψαν το λιμάνι της Χίου, οι συγκεντρωμένοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο και να πάνε έστω στον καταυλισμό της Σούδας, που είναι λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά.

Με λιγοστές κουβέρτες, γυναίκες με μικρά παιδιά, προσπαθούν να περάσουν όπως – όπως την νύκτα τους, που είναι παγωμένη, αφού βρίσκονται ακριβώς πάνω στην θάλασσα, ενώ στο κενό έχουν πέσει οι παροτρύνσεις επισήμων αρχών αλλά και εθελοντικών οργανώσεων να μετακινηθούν στη Σούδα.

Στον χώρο της αποβάθρας βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, καθώς και αλληλέγγυοι πολιτες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μάλιστα, η τομεακή οργάνωση Χίου του ΚΚΕ απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους και δια του δημοτικού συμβούλου κ. Μάρκου Σκούφαλου έκανε γνωστές τις θέσεις του κόμματος για το προσφυγικό, αποσπώντας τα χειροκροτήματα προσφύγων και μεταναστών.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο hot spot της ΒΙΑΛ, όπου βρίσκονται περί τα 800 άτομα, μεταφέρθηκαν και οι αφιχθέντες την Πέμπτη και την Παρασκευή πρόσφυγες και μετανάστες, που παρέμεναν προσωρινά δίπλα από το λιμεναρχείο Χίου.