Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να  τίθεται θεωρητικά σε εφαρμογή από Δευτέρα, στην Ελλάδα το κράτος περνά στη δεύτερη φάση που έχει να κάνει με τη διαμονή των προσφύγων στη χώρα μας. 

Ήδη προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τη σίτιση τους σε δύο δομές φιλοξενίας στο Σχιστό και στο Λαύριο.  

Η προκήρυξη για τον διαγωνισμό

Πρόκειται για δύο δομές χωρητικότητας 4.400 ατόμων και το κόστος σίτισης για έναν χρόνο υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ.  Όπως αναφέρεται αναλυτικά στα παραρτήματα της προκήρυξης προβλέπεται η χορήγηση τριών έτοιμων γευμάτων ανά ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) συμπεριλαμβανομένων ειδικών συσσιτίων όπως συσσίτια για ευάλωτες ομάδες.

Οι ειδικοί όροι (τεχνική προδιαγραφή)

Οι μερίδες του συσσιτίου θα παρατίθενται στους δικαιούχους και θα διατίθενται σε σκεύη μιας χρήσεως, μεέριμνα του αναδόχου. Το πρόγραμμα συσσιτίου διακρίνεται ως εξής: 

Γενικό, Βρέφη 6-12 μηνών, Παιδιά 1-12 ετών, Διαβητικοί, Έγκυες Θηλάζουσες.  

Επισης φαίνεται ότι για την παρασκευή των συσσιτίων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται είδη που δεν επιτρέπονται από τη μουσουλμανική θρησκεία (χοιρινό κρέας, αλκοόλ).

Τα τρία  γεύματα θα πρέπει να παρατίθενται από προσωπικό του αναδόχου από 07:00 ως την 09:00 για το πρωινό, από 12:30 ως την 14:30 για το μεσημεριανό και από 19:00 ως την 21:00 για το βραδινό και στην ενδεικνυόμενη για βρώση θερμοκρασία. Η εξυπηρέτηση θα γίνεται με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (SELF SERVICE).

Όσον αφορά στη στέγη μέσω του προγράμματος ενοικίασεις διαμερισμάτων όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο της Αθήνας, σε πρώτη φάση θα νοικιαστούν 200 διαμερίσματα για 1200 θέσεις για περίπου 3000 ωφελούμενους  πρόσφυγες.  

Συνολικά το πρόγραμμα προβλέπει για 20.000 πρόσφυγες. Δεν επιτρέπεται να μένουν περισσότερα από 6 άτομα σε κάθε διαμέρισμα ενώ τα διαμερίσματα δεν μπορεί να είναι μικρότερα των 60 τμ και το ενοίκιο δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 400 ευρώ.  

ΔΕΚΟ, Κοινόχρηστα, επίπλωση και εξοπλισμός είναι πληρωμένα ενώ για τη σίτισή τους οι πρόσφυγες θα δικαιούνται μιας προπληρωμένης κάρτας των 90 ευρώ τον μήνα. 

Για αγαθά υγιεινής  δικαιούνται 10 ευρώ οι γυναίκες, 5 ευρώ οι άνδρες και 15 ευρώ τα νήπια. Τέλος θα διατεθούν και δωρεάν κάρτες μετακίνησης ΜΜΜ.