Στο λιμάνι της Χίου πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα εκατοντάδες πρόσφυγες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το hot spot της ΒΙΑΛ, στην περιοχή Χαλκειός, μετά τα επεισόδια της Πέμπτης. Αν και οι τοπικές Αρχές και οι οργανώσεις τους παροτρύνουν να μετακινηθούν είτε πίσω στο κέντρο φιλοξενίας είτε στον καταυλισμό της Σούδας, που είναι πιο κοντά στο λιμάνι, πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν για Πειραιά και αρνούνται να γυρίσουν στο hot spot φοβούμενοι για την ασφάλειά τους.

Τα πνεύματα πάντως έχουν ηρεμήσει,  όπως περιέγραψε στο Newpost ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς, και στο λιμάνι επικρατεί ηρεμία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος πέρασε από εκεί χθες το  απόγευμα, δεν ήταν πάνω από 250 οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην αποβάθρα.

 «Πρέπει να εκκενωθεί και περιμένουμε να εκκενωθεί το λιμάνι, να πάνε οι άνθρωποι στη Σούδα, όπου βρίσκεται ο καταυλισμός του δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας και μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί» σημείωσε ο δήμαρχος.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, «έχουν πάει κάποιοι, όχι πολλοί, στον καταυλισμό της Σούδας. Έχω ακούσει ότι κάποιοι έχουν επιστρέψει πίσω στη ΒΙΑΛ και δεν ξέρω αν υπάρχουν διάσπαρτοι από εδώ και από εκεί».

Εκείνο πάντως που υπογραμμίζει είναι ότι «ούτε χθες γίνονταν φασαρίες, ούτε σήμερα απλώς είναι κατειλημμένη η αποβάθρα από ανθρώπους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσεγγίσει πλοίο».

Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τα τελευταία 24ωρα εξυπηρετείται από το λιμάνι των Μεστών, που βέβαια έχει αλλάξει όλο τον σχεδιασμό καθώς απέχει περίπου 35 χλμ από το κεντρικό λιμάνι και πρέπει να μετακινηθούν εκεί όσοι θέλουν να ταξιδέψουν αλλά και τα εμπορικά φορτηγά.

Σχετικά με τις ζημιές που σημειώθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στη ΒΙΑΛ διαψεύδει αναφορές ότι πρόκειται για εικόνα γυαλιά – καρφιά. «Η δική μου εικόνα είναι διαφορετική. Έχουν γίνει ζημιές σε αρκετά από τα κοντέινερ αλλά δεν είναι ότι τα πράγματα είναι γυαλιά – καρφιά. Έχουν σπάσει τζάμια, έχουν χαλάσει κάποια κλιματιστικά αλλά δεν είναι τόσο εκτεταμένες», δήλωσε στο Newpost και επισήμανε ότι το hot spot παραμένει βιώσιμο.

Τέλος αναφορικά με το εξώδικο, που όπως έγινε γνωστό σκοπεύει να στείλει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι: «Δεν αφορά τον υπουργό αλλά το ελληνικό Δημόσιο», το οποίο όπως καταγγέλλει. «δεν έχει τηρήσει αυτό που έχουμε υπογράψει». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου πρόκειται για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και το ότι «στην πράξη το λειτουργούν ως κλειστό κέντρο κράτησης και όχι ως κέντρο πρώτης υποδοχής όπως είχαμε υπογράψει», αλλά και «θέματα περιφράξεων, πυρασφάλειας και γενικά υποδομών και λειτουργίας του κέντρου που δεν έχουν τηρήσει».