Αρχίζουν εκτός απροόπτου σήμερα το πρωί από τη Χίο τα δρομολόγια επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Δικελί, με την συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών και δυνάμεων της Frontex.

Ήδη, στη Χίο έφτασαν την Κυριακή άλλοι 40 αστυνομικοί της Frontex και αναμένεται η άφιξη κι άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, τα πρώτα δρομολόγια με το καταμαράν της τουρκικής εταιρείας Erturk, που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου, αφορούν περίπου 200 άτομα, καθένα εκ των οποίων θα συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, είτε της ΕΛΑΣ, είτε της Frontex.

Το καταμαράν θα εκτελεί το δρομολόγιο προς το Δικελί, όπου φαίνεται ότι υπάρχει σε ετοιμότητα ο χώρος και ο μηχανισμός για την υποδοχή και καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών θα φτάνουν εκεί από τη Χίο και την Μυτιλήνη.

Οι πρώτες αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών θα γίνουν από το hot spot της ΒΙΑΛ, όπου το μεσημέρι της Κυριακής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνδρες των ΜΑΤ είχαν αρχίσει  τον εντοπισμό και την καταγραφή όσων θα μπούνε στα πρώτα δρομολόγια.

Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει και επιχείρηση – σκούπα, για την συγκέντρωση των εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται – αφού είχαν φύγει από την ΒΙΑΛ – από την Παρασκευή το μεσημέρι, 1η Απτριλίου 2016, στο λιμάνι της Χίου, αρνούμενοι να μετακινηθούν στις υπάρχουσες δομές της ΒΙΑΛ και της Σούδας.