Αρχίζουν τη Δευτέρα το πρωί οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Ωστόσο, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία, καθώς η τουρκική πλευρά εγείρει προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργασίες στα κέντρα καταγραφής σε Τσεσμέ και Δικελί δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά 750 άνθρωποι.

Από την πλευρά τους, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις όχι μόνο για τη νομιμότητα αλλά και για τα θολά σημεία που αφορούν τις επαναπροωθήσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία άλλωστε, απηύθυνε έκκληση για αναβολή της έναρξης των επαναπροωθήσεων, ενώ η Άγκυρα διέψευσε κατηγορηματικά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα έχει στείλει εκατοντάδες σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη πατρίδα τους.

350 αστυνομικοί της Frontex στη Λέσβο

Περίπου 350 είναι οι Αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για αύριο δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το hot spot της Μόριας καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επαναπροωθήσεις της Δευτέρας δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό!

Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες αφού μέσα στο hot spot της Μόριας και μετά από υπόδειξη δικηγόρων που μπαινοβγαίνουν σε αυτό δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2000 από τους ευρισκομένους μέσα στο χοτ σποτ έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο έφθασαν στη Λέσβο εκτός από Αστυνομικούς και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, κ. Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον Observer, δήλωσε πως από τα 2.300 άτομα προσωπικού που έχει υποσχεθεί η ΕΕ να στείλει στην Ελλάδα, μέχρι τώρα έχουν φτάσει μόλις 200.

Όσον αφορά την επαναπροώθηση από τη Χίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί οι 200 με 250 που θα επαναπροωθηθούν συγκεντρώνονται ιδιαίτερα μεταξύ των όσων διέφυγαν τη Παρασκευή από το χοτ σποτ και κρύβονται στους δρόμους της πόλης. Είναι δε κυρίως Πακιστανοί.

Εξάλλου, το Σάββατο εξεδόθησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιτρέπουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο είναι ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας να πραγματοποιεί ταξίδια προς τρίτες χώρες δηλαδή και προς την Τουρκία. Άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε στην προοπτική χρήσης του πλοίου για την επαναπροώθηση μεταναστών. Πάντως πλοία όπως το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν τη δυνατότητα να δέσουν σε λιμάνια όπως αυτό του Δικελί.

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκευές στο κατεστραμμένο hot spot της Χίου. Ο χώρος πρόσδεσης των επιβατηγών στο λιμάνι παραμένει υπό κατάληψη από ομάδες προσφύγων που διεκδικούν να μεταφερθούν στον Πειραιά. Ενώ τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής για Πειραιά και Μυτιλήνη όλη την επόμενη εβδομάδα προγραμματίσθηκε να εκτελούνται μέσω του λιμανιού των Μεστών ενώ προγραμματίσθηκαν ήδη και σχετικά δρομολόγια λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Την Κυριακή το βράδυ, στη Χίο και προκειμένου να εξετασθεί η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε συνεκλήθη από την Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη, του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου Ανδρέα Δαμίρη, του Λιμενάρχη Χίου Χρήστου Φραγκιά και του συντονιστή του χοτ σποτ της Χίου Γιώργου Κασάπη. Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Τέλος ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στα νησιά είναι ότι την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης συχνός είναι ο εντοπισμός μεταναστών, οι οποίοι κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και νταλίκες προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Πριν από κάθε απόπλου τα στελέχη του λιμενικού εντοπίζουν από πέντε έως 10 μετανάστες οι οποίοι στη συνέχεια κρατούνται με προοπτική την επαναπροώθηση τους.

Διαμαρτύρεται η Τουρκία

Την ίδια ώρα στην Τουρκία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων φορέων της αυτοδιοίκησης, ενάντια στη χρησιμοποίηση περιοχών της χώρας για την προσωρινή έστω παραμονή επαναπροωθούμενων προσφύγων.

Το Σάββατο στο Δικελί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο δήμος. 

Την Κυριακή, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων προσφύγων. Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια, κάτι που τίθεται υπό αμφισβήτηση εάν εκεί αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι πρόσφυγες.

Η τουρκική κυβέρνηση, υπό την πίεση της ΕΕ, προχωρά σε μέτρα που σκοπό έχουν να μειώσουν τις ροές προσφύγων προς το Αιγαίο. Τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η συγκρότηση από την Αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή «μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου». 

Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού, και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου - Μπεχράμ Καλέ).