Εναν κρυφό άσσο, που αφορά στη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου, φαίνεται ότι κρατά στο μανίκι του το ΔΝΤ για να τον καταθέσει, αιφνιδιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά.

Διαπραγματεύσεις που επίσημα ξαναρχίζουν σήμερα και που ως επιδιωκόμενο σκοπό έχουν από την πλευρά της Κυβέρνησης το κλείσιμο, εντός του Απριλίου, της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η πρόθεση αυτή διαφάνηκε ευθαρσώς και στις υποκλαπείσες και δημοσιοποιηθείσες συνομιλίες των στελεχών του Ταμείου, όταν ως υπολειπόμενο ζήτημα διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε εκτός από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ, και η επανεξέταση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου τομέα.

Αλλωστε είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ είχε εξ αρχής αντιδράσει στις αυξήσεις μισθών που δόθηκαν από τις αρχές του 2016 στους δημοσίους υπαλλήλους και οι οποίες για την ερχόμενη τριετία προυπολογίστηκαν ως δαπάνη στα 150 εκ.ευρώ. Κι όλα αυτά την ώρα που στους υπόλοιπους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δόθηκε "μάχη" μέσω της συμφωνηθείσας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ολιγόμηνης παράτασης της εθνικής συλλογικής σύμβασης, να παραμείνουν ως έχουν τα επιδόματα τριετίας και να μην καταργηθούν.

Το πιθανότερο είναι όπως ανέφεραν παράγοντες του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο newpost, οι επιτελείς του ΔΝΤ να απαιτήσουν το "πάγωμα" των αυξήσεων που δόθηκαν μέσω του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο γεγονός που ωστόσο θα φέρει σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση.