current views are: 6

4 Απριλίου 2016
Δημοσίευση05:23

Έφτασε στην Τουρκία το πρώτο πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα (φωτό)

Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Δημοσίευση 05:23’

Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

Το πλοίο Nezli Jale που αναχώρησε από τη Λέσβο έδεσε γύρω στις 09:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο Δικελί μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου τους περίμεναν στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά “Stop deportation, open borders” (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία 276 άτομα επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και από το hot spot της Μόριας και μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου επιβιβάστηκαν σε πλοία για να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Ανάλογη εικόνα και στο λιμάνι της Χίου, όπου 66 μετανάστες έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοία με κατεύθυνση το λιμάνι Δικελί στην Τουρκία. 

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ. 

Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις ασύλου τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στη Τουρκία .

Μόνο στη Μόρια της Μυτιλήνης, τα αιτήματα ασύλου έχουν φτάσει τα 2.850 μέσα σε δυο ημέρες.


σχετικα αρθρα