Επίσημη πρώτη σήμερα για τη συμφωνία μετεγκατάστασης  από τα νησιά στην Τουρκία όσων δεν υπέβαλαν αίτηση ή δεν δικαιούνται άσυλο, ωστόσο οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα δεν λένε να μειωθούν.

Ειδικότερα, σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο για τη διαχείριση του προσφυγικού, επεστράφησαν στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο συνολικά 202 μετανάστες και πρόσφυγες. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.

Συγκεκριμένα:

  • Από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία - οι τελευταίοι ζήτησαν οι ίδιοι να επιστρέψουν.
  • Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters τα πλοία έφταναν στο Δικελί συνοδεύομενα από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

Τους μετανάστες και τους πρόσφυγες περίμεναν στο λιμάνι δεκάδες αστυνομικοί όπως επίσης και μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σημειώνεται ότι για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας έχουν επιστρατευτεί περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex. Βάσει του σχεδιασμού, κάθε πρόσφυγας που θα επιστρέφει, θα συνοδεύεται από έναν άνδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

Παρότι λοιπόν η διαδικασία άρχισε να εφαρμόζεται –ομαλά προς το παρόν- οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν. Το τελευταίο 24ωρο μάλιστα έφτασαν στη χώρα μας, περισσότεροι από αυτούς που αποχώρησαν.

Από το πρωί της Κυριακής και έως σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 173 άτομα, στη Χίο 74 και στη Σάμο 89.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει τον αριθμό -με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου- 463 προσφύγων στη Λέσβο, 206 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους, είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, παραμένουν μετά τις σημερινές πρωινές επαναπροωθήσεις: Στη Μόρια στη Λέσβο 2890. Στη Χίο 1766. Και στη Σάμο 479.